Infecția care, în zece ani, se poate transforma în cancer de col uterin. Dr. Eniko Reka Fejer (SANADOR): Se previne printr-un vaccin / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-woman-wearing-sunglasses-holding-red-flowers-9119613/
Photo by Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/photo/close-up-shot-of-a-woman-wearing-sunglasses-holding-red-flowers-9119613/
HPV, care se transmite prin contact sexual, stă la originea a 99,9% din cazurile de cancer de col uterin. 

Incidența cancerului cervical (cancerului de col uterin) în România 2012 era dublă față de media europeană. Era al doilea tip de cancer ca incidență, după cel mamar.

În privința mortalității, România se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu o mortalitate 10,8/100 000, de 3 ori mai mare față de media europeană.

Sanador

Cancerul de col uterin reprezentă principala cauză de mortalitate la femeile cu vârsta între 15 și 44 ani

Conform Ghidului INSP din 2016, în România, mor zilnic 6 femei din cauza cancerului de col uterin.

Despre acest tip de cancer ne-a vorbit dr. Eniko Reka Fejer, medic primar Oncologie, Doctor în Științe Medicale cu competență în ultrasonografie generală de la Spitalul Clinic SANADOR, la interviurile DC Medical și DC News. 

„În ceea ce privește România, vorbim de o țară interesantă. De ce? Vorbim de o tumoră malignă, așa cum este cancerul de col uterin, România ocupând primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea. Este o caracteristică a țărilor slab dezvoltate. Este un tip de tumoră malignă cauzată de o infecție virală. Circa 90% din tumorile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție virală cu human papilloma virus care este un virus ce afectează peste 95% din populația țării. În timp, infecția cronică se poate transforma în tumoră malignă, în aproximativ zece ani. Această tumoră malignă poate fi prevenită, aproape 100%, prin vaccinare”, a zis dr. Eniko Reka Fejer.

Ar fi ideal ca vaccinarea să fie făcută de adolescenți înainte de începerea vieții sexuale pentru că se transmite prin relații intime. Cam la 12-13 ani, atât fetele, cât și băieții, ar trebui vaccinați cu acest vaccin, vaccin care este sigur, a subliniat specialistul SANADOR.

Australia a învins cancerul

Acest tip de cancer poate fi prevenit foarte simplu prin vaccinare, iar în Australia, de doi ani, nu a mai fost niciun caz. Cum? Foarte simplu: prin vaccinarea anti HPV.

Campania de vaccinare a început în 2007, atunci când guvernul federal al Australiei a început să ofere vaccinuri fetelor cu vârste cuprinse între 12 și 13 ani. În 2013, a început și o campanie de vaccinare a băieților. Adolescenții care nu au vârstele mai sus menționate, dar au mai puțin de 19 ani pot beneficia și ei de două doze de vaccin gratis. Efectul campaniilor de vaccinare? Între 2005 și 2015, procentul de femei australiene cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani cu HPV a scăzut de la 22,7% la numai 1,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel