Data publicării:

Înecul pe uscat. Fenomenul pe care toți părinții trebuie să îl cunoască

Autor: Steluța Indrei | Categorie: Sanatate
WhatsApp
copil_plaja
copil_plaja

Înecul pe uscat sau înecul secundar se poate produce la câteva ore sau chiar după una-două zile de la scufundarea în apă. Acest fenomen dramatic afectează în principal copiii. De aceea, părinții trebuie să se prezinte cu copilul la medic dacă acesta a înghițit apă sau a suferit o scufundare accidentală. 

În perioada verii asistăm la înmulțirea cazurilor dramatice în care atât adulți, cât și copii sunt înghițiți de ape. Însă în cazul copiilor pericolul unei scufundări accidentale se poate menține chiar dacă aceștia nu au suferit un înec propriu-zis. Este vorba despre un fenomen numit înec pe uscat sau înec secundar

Trebuie știut că acest tip de accident prea puțin cunoscut, din păcate, se află la originea a zeci de decese în rândul copiilor, în fiecare an. 

Înecul secundar poate afecta și adulții, însă în mai mică măsură și fără urmări fatale. El se manifestă mai ales la copiii care au suferit scufundări de scurtă durată ori au fost salvați de la un înec propriu-zis. 

După câteva ore de la accident, copilul se poate simți obosit, apatic, somnolent. Mulți copii aflați în această situație adorm și nu se mai trezesc niciodată. Sunt victime ale morții subite în somn. 

Diferența dintre înecul obișnuit și înecul secundar

Înecul obișnuit se produce atunci când organismul și creierul simt că se înghite multă apă. Organismul reacționează prin declanșarea unui spasm al laringelui, care se închide pentru a proteja corpul. Apa nu mai intră, dar nici aerul, ceea ce poate provoca rapid decesul.

Înecul secundar se produce când apa intră în plămâni și rămâne acolo. Este posibil ca victima să fie reanimată, dar apa din plămâni va provoca treptat un edem pulmonar. 

De precizat că acest edem pulmonar nu se manifestă în mod zgomotos, dar în câteva ore poate antrena decesul. 

De asemenea, trebuie știut că apa din piscine conține clor și alte substanțe chimice periculoase pentru sănătate. Or, această apă înghițită de copii poate provoca reacții inflamatorii la nivelul bronhiilor și plămânilor.

După o scurtă scufundare, copilul poate reveni la suprafață, dar este posibil să fi înghițit deja apă, care odată ajunsă în plămâni inflamează bronhiile și declanșează un edem pulmonar. Acest lucru duce la scăderea dramatică a oxigenului în sânge, ceea ce explică oboseala și somnolența. 

Recomandări pentru a preveni înecul secundar

- În cazul în care copilul a suferit o scufundare accidentală sau un înec, mergeți de urgență cu el la camera de gardă a unui spital.

- Nu treceți cu vederea nicio manifestare neobișnuită a copilului după o zi petrecută la piscină sau la plajă. 

- Nu lăsați niciodată copilul nesupravegheat în apă. 

- Chiar dacă știe să înoate, nu pierdeți din vedere copilul, mai ales dacă este în mare sau în lac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel