Data publicării:

Industria uleiului de palmier, responsabilă pentru 39% din suprafaţa forestieră distrusă în Borneo după 2000

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Economie
WhatsApp

Industria uleiului de palmier este considerată responsabilă pentru cel puţin 39% din suprafaţa forestieră distrusă în insula Borneo, teritoriu recunoscut pentru bogata sa biodiversitate, în perioada 2000-2018, potrivit datelor unei firme de cercetare din Indonezia, informează joi Reuters.

Informaţiile colectate de Centrul pentru cercetare internaţională în domeniul forestier (CIFOR), publicate luna aceasta în cadrul atlasului defrişărilor din Borneo, vin în contextul în care o pâclă de fum, provenind de la incendiile din Borneo şi din alte regiuni ale Indoneziei, se răspândeşte pe teritoriul Asiei de Sud-Est, provocând scăderea calităţii aerului la niveluri nesănătoase în ţări învecinate precum Singapore şi Malaezia.

Industria uleiului de palmier a fost considerată de multă vreme ca fiind responsabilă pentru distrugerea unei părţi a pădurilor tropicale din Borneo, punând în pericol existenţa unor specii precum urangutanii sau elefanţii pigmei, iar fermierii producători de ulei de palmier au fost acuzaţi că incendiază terenuri forestiere în scopul utilizării acestora pentru agricultură.

Insula Borneo, teritoriu administrat de Brunei şi alte două ţări aflate în topul producătorilor de ulei de palmier - Indonezia şi Malaezia -, a pierdut 6,3 milioane de hectare de pădure în perioada 2000-2018, potrivit datelor CIFOR. Companiile din industria uleiului de palmier sunt considerate responsabile pentru circa 2,4 milioane de hectare distruse, în timp ce companiile din industria celulozei, pentru 461.319 hectare.

Industria uleiului de palmier este considerată responsabilă pentru 35% din suprafaţa de păduri distrusă în partea indoneziană a insulei Borneo şi pentru 46% în teritoriul administrat de Malaezia.

"Sunt cifre prudente. Nu includ toate suprafeţele forestiere afectate de dezvoltarea plantaţiilor", a declarat pentru Reuters David Gaveau, cercetător în domeniul climei la CIFOR.

La nivel global, Indonezia şi Malaezia produc circa 85% din uleiul de palmier, utilizat pentru o gamă diversă de produse, de la săpunuri, ruj, pizza sau biodisel.

CIFOR a determinat procentul suprafeţelor defrişate din vina companiilor, calculând suprafaţa despădurită şi transformată, în decursul aceluiaşi an, în plantaţii industriale.

Statisticile nu includ plantaţiile micilor fermieri, care reprezintă 40% din producţia globală de ulei de palmier, potrivit estimărilor din cadrul industriei.

Gaveau spune că transformarea suprafeţelor forestiere în plantaţii a încetinit din 2012, graţie preţurilor scăzute ale uleiului de palmier şi moratoriilor impuse de Indonezia noilor plantaţii.

Pierderea suprafeţelor împădurite din cauza extinderii plantaţiilor de palmier a scăzut la 22% anul trecut, de la 28,5% anul precedent, potrivit statisticilor.

Un purtător de cuvânt al ministerului malaezian care reglementează industria uleiului de palmier a declarat că guvernul a adoptat politici de plafonare a cultivării palmierilor pentru ulei la 6,5 milioane de hectare.

Începând cu 2018, suprafaţa totală cultivată cu palmieri pentru ulei a fost de circa 5,8 milioane de hectare în această ţară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel