Industria ospitalităţii din România, gravă criză de personal
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Industria ospitalităţii din România s-a adâncit în ultimii ani într-o gravă criză de resurse umane, lucrând cu un grav deficit de personal. Cauza ar fi legată de o legislaţie a muncii învechite şi sindicalizate, potrivit unei analize a Comitetului Sectorial Turism, Hoteluri şi Restaurante (CSTHR).

Industria românească a turismului trece printr-o lipsă acută de forţă de muncă, hotelurile funcţionând doar cu 70% din necesarul de personal.

Hotelierii reuşesc să găsească cu greu personal apt sau dornic să lucreze în domeniul turismului şi, cu atât mai puţin, calificat. Hotelurile din România funcţionează acum doar cu 70% din necesarul de personal, dar în realitate mai puţin de jumătate dintre angajaţi sunt cu adevărat calificaţi, restul putând fi consideraţi simpli posesori de diplome, spun reprezentanţii CSTHR.

Dincolo de absenţa fizică a angajaţilor din diverse posturi în turism, problema domeniului, în special, şi a României, în general, este una cu mult mai gravă şi mai profundă în perspectiva viitorului: lipsa educaţiei." se arată într-u comunicat de presă al FPTR.

Diplome, pe bandă rulantă

Formarea profesională continuă a angajaţilor din turism este realizată, în ultimii ani, de sute de SRL-uri care nu au capacitatea de a forma profesionişti, ci doar eliberează diplome pe bandă rulantă, pentru a putea justifica irosirea unor sume semnificative de bani din fonduri europene, a atras atenţia Dragoş Răducan, preşedintele CSTHR şi prim-vicepreşedinte executiv al FPTR.

El a adăugat ca legislaţia muncii nu susţine, în primul rând, munca, fiind învechită şi puternic sindicalizată. Legislaţia muncii, spune Răducan, nu ţine cont nici de specificul activităţilor din sectorul serviciilor şi nici de activităţile sezoniere. Lipsa forţei de muncă periclitează dezvoltarea uneia dintre puţinele ramuri economice pe care capitalul autohton le mai poate controla şi care încă mai funcţionează în România, putând deveni unul dintre pilonii de dezvoltare ai unei economii bazate cu precădere pe servicii. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel