Industria, în progres: vezi cu cât a crescut producția în ianuarie
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Producția industrială
Producția industrială

În prima lună a anului, producția industrială a crescut semnificativ, atât față de luna precedentă, cât și față de luna ianuarie a anului 2012.

În ianuarie 2013, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,3%, respectiv cu 0,3%. Faţă de ianuarie 2012, producţia industrială a crescut cu 5,7% ca serie brută, respectiv cu 3,4% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate.

Ianuarie 2013 comparativ cu decembrie 2012

În luna ianuarie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 6,3%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+8,2%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 3,1%, respectiv cu 2,6%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri, astfel: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+22,4%), industria bunurilor intermediare (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) şi industria bunurilor de capital (+4,6%). Industria energetică a scăzut cu 1,6%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 0,3%, datorită creşterii industriei extractive (+1,7%) şi industriei prelucrătoare (+0,6%).

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 3,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,5%), în industria bunurilor de uz curent (+2,7%) şi în  industria bunurilor intermediare (+2,5%) şi scăderi în industria energetică (-2,5%) şi în industria bunurilor de capital (-2,1%).

Ianuarie 2013 comparativ cu ianuarie 2012

În luna ianuarie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 5,7% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+6,6%) şi  industriei extractive (+6,0%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+15,2%), în industria bunurilor de capital (+8,6%), în industria bunurilor de uz curent (+5,5%) şi în industria bunurilor intermediare (+3,8%). Industria energetică a scăzut cu 0,2%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 3,4% comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, ca urmare a creşterii industriei extractive (+5,9%) şi industriei prelucrătoare (+3,6%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 2,1%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat  creşteri în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,8%), în industria bunurilor de capital (+5,2%), în industria bunurilor intermediare (+3,0%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,3%). Industria energetică a scăzut cu 0,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel