Data publicării:

Indieni păcăliți cu promisiunea unui loc de muncă în Rusia. Au murit trimiși în prima linie de război în Ucraina

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Doi tineri indieni care se așteptau să lucreze ca "ajutoare" în armata rusă au murit în schimb luptând în Ucraina, au declarat familiile lor.    

Aceștia se numără printre cei aproximativ 35 de tineri indieni care au fost păcăliți cu promisiuni de locuri de muncă, pentru ca apoi să fie trimiși în prima linie a războiului, potrivit anchetatorilor din New Delhi.

Moartea unuia dintre bărbați a fost confirmată de ambasada indiană din Rusia.

Biroul Central de Investigații al Indiei (CBI) a declarat joi că a destructurat o "rețea majoră de trafic de persoane" care operează în mai multe state și care țintește persoane prin intermediul platformelor de socializare și al agenților locali.

CBI a precizat într-o declarație: "Cetățenii indieni traficați au fost antrenați în roluri de luptă și amplasați în bazele de front din zona de război Rusia-Ucraina împotriva dorinței lor".

Unele dintre victime au fost, de asemenea, "grav rănite", a spus acesta.

Un număr neidentificat de suspecți au fost luați pentru interogatoriu de către anchetatori, care au confiscat 50 de milioane de rupii (471.000 de lire sterline), documente și înregistrări, în cadrul unei percheziții care a inclus locații din New Delhi și Mumbai.

Ministerul indian de Externe a declarat că fiecare caz de indieni păcăliți să lupte în război a fost "abordat cu fermitate" cu Moscova și a cerut ca aceștia să fie achitați.

A fost pus să sape tranșee, să transporte muniție și să opereze puști și mitraliere înainte de a fi ucis de o lovitură de rachetă în Ucraina

Luna trecută, familiile a doi bărbați din Kashmir, Azad Yousuf Kumar, 31 de ani, și Zahoor Ahmad Sheikh, 30 de ani, au declarat că au fost ademeniți în Dubai cu promisiunea unor locuri de muncă înainte de a fi transportați în Rusia de către agenții de recrutare frauduloase.

Odată ajunși acolo, li s-a ordonat să lupte ca mercenari pentru Rusia la granița cu Ucraina, au declarat rudele.

Kumar a fost rănit, a declarat familia sa.

Familia unui alt tânăr, Hemil Mangukiya, a declarat că tânărul de 23 de ani, care a fost ademenit pentru un aparent loc de muncă în domeniul securității în Rusia în decembrie, le-a spus că a fost trimis într-o tabără de antrenament militar de o lună și apoi dus pe front.

Acolo, au declarat ei pentru The Guardian a fost pus să sape tranșee, să transporte muniție și să opereze puști și mitraliere înainte de a fi ucis de o lovitură de rachetă undeva în Ucraina la sfârșitul lunii trecute.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns la solicitările de comentarii.

New Delhi și Moscova se bucură de o relație strânsă de zeci de ani, iar India a refuzat să condamne Rusia și pe președintele său, Vladimir Putin, în legătură cu războiul cu Ucraina, îndemnând cele două părți să pună capăt conflictului prin dialog și diplomație.

De asemenea, India și-a intensificat achiziția de petrol rusesc ieftin, spre marea frustrare a Occidentului, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel