Data publicării:

India: Suntem gata să lucrăm "ca un prieten" pentru Ucraina la un acord de pace

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Prim-ministrul Indiei spune că respectă și susține „suveranitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei în timpul unei vizite istorice.

Prim-ministrul Indiei, Narendra Modi, a efectuat vineri o vizită istorică la Kiev, unde i-a spus lui Volodimir Zelenski că este gata să acționeze „ca un prieten” pentru a încheia un acord de pace care să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina.

Modi a declarat că respectă și susține „suveranitatea și integritatea teritorială” a Ucrainei. „Este prioritatea noastră cea mai mare”, a subliniat el, adăugând că i-a spus lui Vladimir Putin, în cadrul întâlnirii lor din iulie, că „problemele nu pot fi rezolvate pe câmpul de luptă”. Războiul poate fi încheiat doar prin „dialog și diplomație”, a accentuat el.

Aceasta este prima vizită în Ucraina a unui lider indian de la independența țării din 1991, față de Uniunea Sovietică. Vizita survine într-o perioadă de relații tensionate. Zelenski l-a criticat pe Modi pentru recenta sa vizită la Moscova, care a avut loc în aceeași zi în care rachetele rusești au distrus un spital de copii în Kiev.

Modi a încercat să prezinte guvernul său ca un mediator neutru pentru pace. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022, care a dus la sancțiuni din partea occidentului, India a importat volume mari de petrol rusesc la preț redus. A participat la summitul pentru pace din iulie organizat de Ucraina în Elveția, dar nu a semnat o declarație comună.

Cu toate acestea, parteneriatul tot mai strâns dintre Kremlin și China – cel mai mare rival geopolitic și regional al Indiei – a determinat o reevaluare. Vineri, Zelenski l-a întâmpinat călduros pe Modi și a descris sprijinul său pentru integritatea Ucrainei în fața agresiunii ruse ca fiind „crucial”.

„Astăzi, s-a scris istorie”

„Astăzi, s-a scris istorie”, a postat Zelenski pe X. El a subliniat că vizita „prietenoasă” și „simbolică” a lui Modi a avut loc chiar în ajunul sărbătoririi zilei independenței Ucrainei.

Cei doi lideri au stat împreună în fața unui muzeu memorial dedicat copiilor ucraineni uciși de rachetele rusești. În cadrul discuțiilor oficiale, au abordat formula de pace în 10 puncte pe care Zelenski a prezentat-o comunității internaționale, potrivit Ministerului de Externe al Indiei.

Planul prevede retragerea trupelor rusești din zonele ocupate, reparații și tribunale pentru crime de război destinate generalilor și liderilor politici ruși. Oficialii ucraineni se pregătesc să organizeze un al doilea summit pentru pace anul acesta și doresc să implice țările din sudul global. Unul dintre locurile aflate în discuție este Arabia Saudită, potrivit informațiilor disponibile.

Mykhailo Podolyak, consilier în biroul președintelui ucrainean, a declarat că discuțiile de vineri de la Kiev au fost semnificative, deoarece Delhi „are într-adevăr o anumită influență” asupra Moscovei.

„Este extrem de important pentru noi să construim relații eficiente cu astfel de țări, să le explicăm care este finalul corect al războiului – și că acest lucru este în interesul lor”, a declarat el pentru Reuters.

Vizita lui Modi vine într-un moment în care armatele ruse și ucrainene înregistrează ambele progrese

Vizita lui Modi vine într-un moment în care armatele ruse și ucrainene înregistrează ambele progrese. Acum două săptămâni și jumătate, Ucraina a lansat o incursiune surpriză în Rusia. Vineri, armata ucraineană a anunțat că a folosit bombe planate furnizate de SUA pentru a efectua atacuri precise asupra unei baze de pluton rusesc în regiunea Kursk, distrugând echipamentele inamice. Un videoclip arăta explozii și nori de fum.

Forțele armate ucrainene controlează acum un avanpost de 1.250 km pătrați în interiorul Rusiei, centrat pe orașul Sudzha. Kremlinul a minimizat importanța incursiunii și a promis să alunge „teroriștii” ucraineni. Aproximativ 130.000 de ruși au fugit. Lupte aprige continuă în orașul Korenevo și în alte câteva sate de pe linia frontului.

Invazia Rusiei – prima de către trupe străine de la al doilea război mondial – a decurs mai bine pentru Kiev decât se aștepta. Joi, Zelenski a spus că „zona tampon” a redus bombardamentele transfrontaliere asupra civililor. Nu este clar dacă există o strategie de retragere militară ucraineană în cazul în care Putin răspunde cu forță copleșitoare.

În regiunea Donețk, însă, unitățile de luptă rusești, sprijinite de avioane de război, au continuat să avanseze. Acum se află la 11 km de orașul Pokrovsk, un important nod militar ucrainean, și la 5 km de orașul Mîrnohrad. Ucraina spera că atacul surpriză asupra provinciei Kursk ar putea forța Moscova să reducă asaltul asupra Pokrovskului.

Însă, potrivit surselor ucrainene, nu a existat nicio retragere semnificativă a forțelor rusești. În schimb, unități au fost retrase din aproape toate celelalte locuri, inclusiv din Torețk, un oraș de pe linia frontului supus unui foc intens din partea Rusiei. Sursele sugerează că Putin încă crede că poate obține o breșă pe frontul de est.

Între timp, a 3-a brigadă de asalt separată a Ucrainei a anunțat că a avansat aproape 2 km în regiunea Harkov. Nu au fost oferite detalii suplimentare. În luna mai, trupele rusești au lansat propria incursiune transfrontalieră în zonă și au ocupat orașul Vovceansk. Trupele rusești se mențin în mai multe districte, conform The Guardian. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel