Data actualizării:
Data publicării:

Independență Catalonia. UE, adevărata față. Elementul care a DECLANȘAT secesiunea

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Independența Cataloniei este cerută din cauza unui mecanism care funcționează în Europa de zeci de ani: zonele mai bogate nu sunt dispuse să împartă bunăstarea cu regiunile mai sărace, chiar în interiorul aceleiași țări. 

Există un element important de observat în cazul țărilor din Uniunea Europeană cu pretenții de secesiune: de regulă, bogații nu vor să mai împartă în cadrul aceleiași națiuni, resursele cu săracii. Acest aspect se observă și în alte state cu pretenții de independență: Scoția are petrolul în offshore, în Marea Nordului și deține de asemenea cea mai bună zonă din Europa pentru energie eoliană. Evident că autoritățile de la Edinburgh ar fi mult mai mulțumite să păstreze beneficiile și să nu le împartă în tot Regatul Unit. 

Exact în aceeași cheie se pune problema și în cazul Cataloniei: există o clasă politică ce dorește să câștige avantaje și nu se mai discută de șomaj și de alte probleme, ci de independență. O populație bogată, o zonă foarte bogată a Spaniei nu vrea să mai împartă bunăstarea cu restul țării, cu săracii. Miza este păstrarea beneficiilor și nu împărțirea lor cu regiunile mai sărace.  

La fel s-a procedat și în Slovenia, când a început destrămarea Iugoslaviei. Zona era una bogată pentru că era concentrată o mare parte din industrie, datorită apropierii de occident. A existat totuși o mare nedreptate. De-a lungul celor 40 de ani de comunism, s-au făcut investiții din bugetul comun, iar astfel s-a ajuns la industrializare puternică și la crearea unei forțe în zonă. Contextul a fost imediat speculat de sloveni pentru a se desprinde de restul zonelor care îi trăgeau în jos. Așadar, tonul separatist a fost dat tot de o zonă bogată, la fel ca în Catalonia. 

Exemplul dat de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană, care teoretic trebuie să fie factor integrator, are în momentul de față o atitudine rezervată și este normal pentru că la rândul ei, arată același mecanism de separare a bogaților de săraci: Spațiul Schengen. În loc să acționeze pentru integrare, se caută soluții tehnice pentru segregare. Regiunile bogate sunt din ce în ce mai puțin dispuse să împartă resursele cu cele subdezvoltate. Companiile puternice din occident acaparează piețele, dar când vine vorba despre solidaritate sunt mai rezervate. Această tendință este generalizată, nu doar în Catalonia. 

Este de fapt o problemă de sistem: nici bogații nu vor să plătească taxe. Cel care câștigă zeci de milioane de euro pe an, sau chiar sute încearcă să nu plătească nici o taxă, de aici și sumele imense care ajung în offshore. Așa funcționează totul în acest moment: cel foarte bogat caută continuu soluții pentru a evita plata taxelor. Există o mișcare secesionistă în momentul de față care are loc chiar în offshore. Toți banii sunt mutați prin acest mecansim. Exact acest mecanism este dorit și de Catalonia, în momentul de față, prin încercarea de obținere a independenței. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel