Independență Catalonia. Concert pentru liderii separatisti ARESTATI
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Zeci de mii de oameni au asistat sâmbătă pe un stadion din Barcelona la un concert în sprijinul a zece foști lideri separatiști catalani, aflați în prezent în închisoare, informează AFP.

Spectatorii agitau stegulețe galbene pe care era scris în catalană și în engleză "Republica Catalonia — LIBERTATE — prizonieri politici", potrivit imaginilor de la concert difuzate în direct pe internet. Unii spectatori purtau căciuli de culoare galbenă, aleasă pentru a-i reprezenta pe deținuți, iar alții aveau pe umeri drapele catalane.

Obiectivul evenimentului este să strângem contribuții pentru cutia solidarității, "în sprijinul prizonierilor politici catalani", se menționa într-un comunicat al Adunării Naționale Catalane (ANC), care vindea bilete cu prețuri cuprinse între 10 și 30 de euro. Zone din tribune erau goale, la circa o jumătate de oră după începerea concertului, a remarcat AFP.

"Estimăm că au fost circa 50.000 de persoane", aproape de capacitatea totală a stadionului (55.000 de locuri în cazul concertelor), a asigurat un purtător de cuvânt al ANC, care a mai explicat că 45.000 de bilete s-au epuizat în prevânzari și restul au fost cumpărate direct de la ghișee.

Între cântece, apropiați ai deținuților țineau discursuri, citind adesea scrisori redactate de deținuți din celulele lor. "În două luni, ați făcut mai mult pentru libertate și democrație decât au făcut în timpul dictaturii franchiste cei care guvernează astăzi Spania", a declarat președintele ANC, Jordi Sanchez, într-o misivă citită de fiul său. "Sunt sigur că voi ieși curând din închisoare", adaugă liderul separatist, inculpat pentru rebeliune și încarcerat la 16 octombrie împreună cu Jordi Cuixart, liderul altei asociații separatiste importante, Omnium Cultural, care plănuiește un alt concert duminică, tot la Barcelona.

În afara celor doi, opt membri ai guvernului catalan, destituit la sfârșitul lunii octombrie de Madrid după proclamarea independenței în parlamentul catalan, se află în detenție provizorie în cadrul unei anchete pentru rebeliune și răzvrătire, printre ei numărându-se și fostul vicelider catalan Oriol Junqueras. Toți vor afla luni dacă cererea lor de punere în libertate va fi aprobată de judecătorul Curții Supreme însărcinat cu acest proces, care i-a audiat vineri, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel