Independență Catalonia. Arestarea miniștrilor, criticată de Scoția
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Premierul scoțian Nicola Sturgeon a condamnat plasarea în detenție provizorie, joi, de către justiția spaniolă, a opt membri ai guvernului catalan destituit de Madrid după proclamarea unilaterală a independenței de către Catalonia, informează AFP.

"Orice s-ar crede cu privire la Catalonia, este o greșeală să încarcerezi lideri aleși (prin vot) și acest lucru trebuie condamnat de toți democrații", a scris aceasta pe contul său de Twitter. "Dezacordul asupra viitorului Cataloniei este politic. El ar trebui rezolvat pe cale democratică, nu plasând în detenție opozanții politici", a adăugat Nicola Sturgeon.

Joi, un grup de parlamentari proindependență din Scoția a înaintat o moțiune în care îndeamnă la recunoașterea internațională a votului din parlamentul catalan pentru independență față de Spania, punând presiune pe liderul Scoției să aprobe acest demers.

La mai puțin de o săptămână după votarea în parlamentul regional a declarației de independență a Cataloniei, la 27 octombrie, Oriol Junqueras, numărul doi din guvernul catalan, și alți șapte membri ai acestui guvern au fost inculpați joi pentru secesiune și răzvrătire, și au fost plasați în detenție provizorie la finalul audierii lor la Madrid.

Un mandat de arestare european ar urma să fie emis vineri împotriva liderului catalan destituit, Carles Puigdemont, refugiat la Bruxelles.

Paul Bekaert, avocatul belgian al lui Puigdemont, a anunțat că acesta nu va reveni în Spania pentru proces și a propus în schimb ca anchetarea clientului său să se desfășoare în Belgia, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel