Indemnizații false pentru lăutari, în pandemie. Fratele lui Ion Dolănescu, plasat sub control judiciar - UPDATE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
23 de lăutari din județul Dâmbovița, printre care și fratele lui Ion Dolănescu, au fost reținuți, fiind acuzați de către anchetatori că ar fi încasat ajutoare de la stat în baza unor documente falsificate în pandemie.

UPDATE: Fratele lui Ion Dolănescu a fost plasat sub control judiciar. 

În acest dosar se fac cercetări pentru înșelăciune, fals, uz de fals și fals în declarații. Toți cei 23 de lăutari au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgoviște pentru dispunerea unor măsuri preventive, scrie dbonline.ro.

Față de două dintre aceste persoane a fost dispusă măsura arestării preventive pentru 30 de zile, iar față de celelalte 21 de persoane, măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. În baza declaraţiilor false, aceste persoane ar fi obţinut indemnizaţii din partea Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, fiind creat un prejudiciu de 1,55 de milioane de lei.

În luna februarie, polițiștii din cadrul Direcției Generale a Municipiului București au pus în aplicare 99 de mandate de aducere pe numele unor lăutari. Persoanele în cauză ar fi folosit, în perioada martie 2020 – februarie 2021, documente false, cu ajutorul cărora cereau sprijin din partea Agenției de Plăti și Inspecție Socială, iar instituția le oferea indemnizații destinate susținerii salariaților în contextul situației epidemiologice.

Sprijinul pentru artiști, în pandemie

"Vorbim de trei categorii de beneficiari. În prima categorie, care face referire la alţi profesionişti, atât în Ordonanţa Guvernului nr. 30, cât şi în Ordonanţa de Urgenţă nr. 32, care a venit cu unele modificări, se încadrează foarte multe categorii - de la persoane fizice autorizate, la întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, dar şi alte tipuri de activităţi, cum sunt cabinetele individuale de medicină dentară, cabinetele psihologice şi alte astfel de activităţi", spunea Alin Ignat, responsabil cu coordonarea activităţii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi a agenţiilor judeţene de resort, în luna martie.

"O altă categorie este a persoanelor fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe. Aici vorbim de persoanele prevăzute de Legea 8/1996 - scriitori, fotografi, artişti plastici, compozitori şi alte categorii care câştigă astfel de venituri. În privinţa cuantumului indemnizaţiei, vorbim tot de indemnizaţie fixă de 75% din câştigul salarial mediu brut, din care se plătesc contribuţiile aferente şi impozitul. În cazul acestei categorii de beneficiari se depune o declaraţie pe propria răspundere, o solicitare şi un extras de cont bancar din care să rezulte contul unde se face plata, în maxim zece zile de la depunerea documentelor", mai spune secretarul de stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel