Indemnizație de bunici în valoare de 1.500 de lei. Mamele se pot întoarce la muncă imediat după naștere
Iată unde se acordă "indemnizația de bunici"!
Nu în România! Cel puțin, deocamdată. În schimb, bunicii primesc bani de la stat în Ungaria și Austria. Astfel, vârstnicii care au grijă de nepoți mai primesc o pensie. În România, momentan există doar sub forma unui proiect de lege.
Pentru a compensa deficitul de forță de muncă, cancelarul federal al Austriei, Karl Nehammer, urmează să prezinte vineri un plan care se inspiră din modelul de succes al politicii familiale maghiare. În acest plan, se propune ca bunicii să aibă posibilitatea de a beneficia și în viitor de concediu parental. Autoritățile au făcut deja cunoscut conceptul de "concediul bunicilor" cu câteva luni în urmă. Scopul acestei inițiative este evident: se dorește ca tinerii părinți, în special mamele, să nu întâmpine dificultăți majore în carieră atunci când devin părinți.
„Sunt foarte mulțumită că cancelarul federal a inclus acum modelul concediului bunicilor în planul său austriac. Un astfel de concediu al bunicii nu numai că ne-ar oferi noi oportunități pentru piața muncii, dar ar rezolva și multe probleme existente în contextul îngrijirii copiilor”, a declarat deputatul Sachslehner, potrivit babyexpress.at. „Dacă acest lucru înseamnă că multe femei cu un nivel de educație și calificare ridicat se întorc pe piața muncii cât mai devreme posibil, de ce să nu profităm de acest lucru?” mai spune aceasta.
În SUA este deja reglementată această lege de ani de zile, scrie moneygeek.com.
Pe când și în România?
În România, s-a luat în considerare un proiect care viza acordarea unei indemnizații pentru bunicii care au grijă de nepoți. Această indemnizație ar fi fost în valoare de 1.500 de lei și ar fi fost acordată în situația în care părinții se întorceau la serviciu mai devreme de vârsta de doi ani a copilului. Cu toate acestea, legea nu a fost adoptată.
Proiectul ar fi trecut deja, în mod tacit, de votul Senatului, potrivit antena3.ro. În zilele următoare, actul normativ va ajunge din nou pe masa discuțiilor în Camera Deputaților. Acest proiect ar trebui să primească un vot pozitiv și din partea deputaților, dată fiind susținerea din Senat. Pentru a se aplica efectiv și oamenii să primească cei 1.500 de lei, proiectul trebuie ulterior să fie promulgat de președintele țării și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News