Incredibil: ”Schindler” al Italiei ar fi fost de fapt colaborator al naziștilor
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
palatucci dece
palatucci dece

Giovanni Palatucci, crezut a fi unul dintre eroii celui de-al doilea război mondial, ar fi ajutat de fapt naziștii să omoare mii de evrei, arată o sumă de noi dovezi, citată de The Independent.

Vaticanul i-a atribuit statutul de martir și se gândește chiar o beatificare a celui ucis acum 45 de ani în lagărul de concentrare din Dachau. Ofițerul de poliție din timpul războiului a primit o distincție din partea Yad Vashem-ul Israelian pentru rolul său în salvarea a 1.000 de evrei aflați în Italia. Eroi de război precum omul de afaceri german Oscar Schindler sunt recunoscuți pentru dârjenia cu care au luptat pentru a împiedica Soluția Finală.

Cercetări ale istoricilor italieni și ale instituțiilor care studiază evreii din perioada WWII arată că ar exista de fapt o imensă fraudă, creată de familia celui supranumit ”Schindler al Italiei” și propagată de instituțiile statului.

Critici ai reputației sale se întreabă cum a putut Palatucci să salveze 5.000 de evrei dintr-o regiune în care numărul acestora era de două ori mai mic.

Biografi ai lui Palatucci povestesc că ofițerul de poliție din perioada 1940-1944 a scăpat mii de evrei de lagărele de concentrare, trimițându-i într-o tabără din sudul orașului Campagna, unde au fost protejați de unchiul salvatorului, arhiepiscopul Giuseppe Maria Palatucci.

Dar Anna Pizutti, care se ocupă de baza de date a evreilor din Italia, a declarat pentru Corrier Della Sera că aserțiunea este imposibilă, pentru că la Campagna au fost duși cel mult 40 de rezidenți ai orașului Fiume (unde activa ca ofițer Palatucci), iar o treime din aceștia au sfârșit la Auschwitz.

În cartea pe care a scris-o despre Palatucci, Marco Coslovich vorbește despre rolul adevărat al italianului. ”E clar - spune el, că Palatucci nu a lucrat niciodată pentru poliția din Fiume”, ci ”ca împuternicit al unor superiori profund anti-semiți”. Coslovich citează o documentare care punctează că Palatucci era fericit să asculte ordinele și era considerat de neînlocuit de către superiorii săi.

Istoricii din SUA care se ocupă cu studiul evreilor confirmă. Palatucci a fost un ”executant al ordinelor rasiste și a colaborat cu naziștii”, arată ei într-o scrisoare adresată Centrului de studiere a evreilor din New York.

Coslovich și alții pretind că tatăl și unchiul lui Palatucci au creat povestea ”eroismului” pentru a obține pensii de la stat, ca rude supraviețuitoare ale ”salvatorului” evreilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel