Incident între un avion militar NATO și unul care transporta deputați ruși
Oficialii de la Moscova denunţă un "act neprietenos" al NATO și solicită explicaţii, după ce un avion de vânătoare s-a apropiat, deasupra frontierei dintre Franţa şi Elveţia, de o aeronavă civilă care transporta o delegaţie parlamentară rusă condusă de preşedintele Dumei de Stat.
Conform ziarului Le Figaro, delegaţia parlamentară rusă condusă de Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat, se deplasa spre Geneva pentru o conferinţă internaţională. În timp ce avionul rus de tip Tupolev se afla în zona oraşului elveţian Biel, în apropiere de frontiera cu Franţa, s-ar fi apropiat periculos o aeronavă de vânătoare F-18.
"Incidentul demonstrează lipsă de respect şi un act neprietenos din partea NATO. Un astfel de incident ar fi fost de neconceput în timpul independenţei Franţei faţă de NATO", a reacţionat deputatul rus Serghei Gavrilov, care se afla în avion, scrie Mediafax.
În urma incidentului, petrecut luni dimineaţă, Ministerul rus de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Franţei, Jean-Maurice Ripert.
"Partea rusă a exprimat cea mai profundă preocupare privind acest incident, explicându-i ambasadorului că este compromisă credibilitatea Franţei", a subliniat Ministerul rus de Externe.
[citeste si]
Atitudinea Moscovei a atras însă replica dură a Ministerului de Externe de la Paris, care susţine că Franţa nu a fost implicată în niciun fel în incident.
După mai multe ore de confuzie, Elveţia a comunicat că avionul de vânătoare F-18 aparţine Forţelor Aeriene elveţiene şi a fost trimis într-o misiune de identificare a aeronavei civile.
"Luni la ora 10.22 (11.22, ora României), un avion rus de linie marca Tupolev, care avea autorizaţie de survol, a pătruns în spaţiul aerian elveţian, deasupra oraşului Biel, în apropierea Franţei. A fost trimis un avion de vânătoare pentru verificarea identităţii aparatului de zbor", a comunicat Ministerul elveţian al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.
"Astfel de misiuni sunt efectuate cu o frecvenţă de circa 100 pe an. Nu a existat niciun pericol", mai precizează autorităţile elveţiene.
Moscova a reiterat, luni seară, că aşteaptă clarificări atât din partea Elveţiei, cât şi din cea a Franţei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News