Închisoare pentru cei care nu plătesc taxele la stat. Chirieac: Măsură aberantă. Sper să o oprească premierul
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Guvernul României
Guvernul României
Analistul politic Bogdan Chirieac a catalogat drept "aberantă" propunerea Guvernului conform căreia cei care nu îşi plătesc dările la stat ar putea fi închişi. 

Reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor după o perioadă de 60 de zile de la scadenţă se reincriminează ca fapte de evaziune fiscală şi vor fi pedepsite cu închisoare de la 1 la 5 ani, potrivit unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor. 

'Se reincriminează fapta de reţinere şi neplată, respectiv se incriminează fapta de încasare şi neplată, ori, după caz, de nereţinere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în Anexa.'

'Astfel, pentru a asigura predictibilitatea normei de incriminare, s-au prevăzut expres, în Anexa la proiectul de act normativ, categoriile de impozite şi contribuţii, supuse regimului de reţinere sau încasare şi plată sau virare, cu precizarea actului normativ şi a articolelor care le reglementează.', se arată în proiect. VEZI CONTINUAREA AICI

Conform proiectului, pedeapsa ar putea fi închisoare între 1 şi 5 ani. 

Bogdan Chirieac: Măsură aberantă. Sper să o oprească premierul 

"E o măsură aberantă. Cum premierul Nicolae Ciucă a oprit acea aberaţie venită, înţeleg, dinspre PSD, conform căreia voiau să coboare pragul de impozitare cu acel 1% de la 1 milion de euro la 500.000 euro pe cifra de afaceri, să treacă la 16%, sper să oprească şi chestia aceasta", a declarat Bogdan Chirieac la România TV. 

"Propunerea nu vine de la PSD. Această nouă măsură se referă la evazioniştii care reţin banii de taxe ai altor persoane, dar îi fură, nu îi dau la buget. Nu se referă la cei care întârzie plata", a replicat europarlamentarul Carmen Avram.

"Sunt companii de stat care plătesc salarii de stat și care nu au bani să plătească şi statului. Ştiţi ce fac? Plătesc salariul omului, dar nu plătesc şi contribuţia la stat. Îi bagă la puşcărie? Să vedem, nu poţi băga pe toată lumea la închisoare. Nu e bine! Ştiţi cum luptaţi împotriva evaziunii? Băgaţi factura electronică pentru produse petroliere, legume, fructe, cafea, ţigări, şi o să vedeţi că vor creşte contribuţiile exponenţial", a mai punctat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel