Închiderea minelor. Cîțu: Există un plan. Am vorbit cu investitori din mai multe ţări
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Florin Cîţu a vorbit despre un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030.

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Alba Iulia, că există un plan de închidere treptată a minelor până în anul 2030, care va fi prezentat transparent în momentul în care va fi adoptată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 69/2019.

"Există un plan de închidere treptată a minelor până în 2030 (...) Este o ordonanţă de urgenţă care a fost în primă lectură în şedinţă de Guvern săptămâna trecută, va fi aprobată săptămâna viitoare cu un plan de disponibilizări, cu compensări pentru persoanele respective. Am vorbit cu investitori din mai multe ţări care se uită să îşi construiască capacităţi de producţie în România, primele zone pe care le arătăm sunt acestea, dar planul este până în 2030. Va fi transparent prezentat în momentul în care se aprobă ordonanţa de urgenţă", a declarat Florin Cîţu.

Premierul a făcut referire la proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 69/2019 pentru aplicarea unor măsuri de protecţie socială acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare din cadrul operatorilor economici pentru care s-a aprobat acordarea ajutoarelor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive în perioada 2019-2024.

Potrivit proiectului, numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, dintre care 4.063 de la Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH), 264 de la Compania Naţională a Uraniului S.A. (CNU), 3.997 de la Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A. (CEO), 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului S.A. (SNIM).

George Simion (AUR), reproșuri către Guvern: România, o ţară bogată cu populație săracă

"Reproşăm faptul că se închide mina de uraniu, care este foarte profitabilă, de la Crucea, din Suceava, şi mai reproşăm că, la Băiţa, în Bihor, nu se dă licență de exploatare companiei româneşti care are, printre acţionari, şi statul român, când alte companii străine au acces şi exploatează acolo la Băiţa. (...) România este, astăzi, o ţară bogată cu populație săracă. (...) Combinatele de la Reșița, de la Hunedoara, de la Câmpia Turzii au fost distruse de asa-ziși investitori strategici. (...) Vânzarea Moldomin s-a făcut astăzi", a spus George Simion, ieri, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel, la Antena 3.

Vezi și: Vânzarea resurselor României. Elena Cristian: Am informații. Se discută acest scenariu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel