Închiderea depozitului de deşeuri din Satu Mare, realizată în proporţie de 37%. Ministrul mediului consideră că trebuie reziliat contractul
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, consideră că trebuie reziliat contractul cu firma care a câştigat contractul pentru închiderea depozitului de gunoaie din municipiul Satu Mare, arătând că lucrările sunt realizate în proporţie de 37%, iar societatea a atacat administraţia judeţeană în instanţă.

"Procedura de închidere a început cu foarte mulţi ani în urmă, finanţarea s-a făcut de la Administraţia Fondului pentru Mediu, în schimb nu am înţeles, şi n-o să pot să înţeleg niciodată, de ce o societate care a câştigat acest contract, care mai este şi în insolvenţă, a avut curajul şi tupeul să meargă la Curtea Europeană de Justiţie şi să atace întregul judeţ într-un proces pentru care să plătească toţi cei care trăiesc în această comunitate. Am discutat astăzi care sunt variantele pentru ca acest depozit să fie închis, pentru că, în cazul în care nu va fi închis, cu certitudine în perioada următoare s-ar putea să vedem bulina neagră şi asupra judeţului Satu Mare, ţinând cont că depozitul la care fac referire are deja perioada trecută de închidere. Consider că atâta timp cât s-au făcut programe, proiecte pentru un alt depozit de deşeuri, acest depozit trebuie să fie închis în cel mai scurt timp, iar eu nu mai pot să ţin bani blocaţi din AFM pentru că cineva a dorit să blocheze o licitaţie a cărui câştigător a fost şi nu s-a gândit nici o formă la repercusiunile care s-ar putea să le aibă o întreagă comunitate", a declarat ministrul.

Potrivit acesteia, o echipă de la Consiliul Judeţean Satu Mare se va deplasa la minister şi va căuta soluţii pentru închiderea acestui depozit.

"Toată activitatea este blocată chiar dacă el este închis undeva la 37%, este blocată pentru că acea societate care trebuia să execute procesul de închidere în loc să stea la treabă, conform contractului încheiat, a trecut la proces, ceea ce mi se pare mai mult decât strigător la cer. În loc să te ajuţi, încurci pe toată lumea. O să trebuiască să găsim o soluţie, iar eu vă spun, soluţia de a rezilia contractul cu această firmă este posibil, eu nu văd niciun fel de impediment. Că tot a fost un proces de unde nu ne-am ales cu nimic, barem să mai avem un proces că reziliem contractul, iar eu consider că Consiliul Judeţean este îndreptăţit să facă lucrul acesta", a mai spus Gavrilescu.

Ea a avertizat că această groapă de gunoi ar putea fi inclusă într-o procedură de infringement împotriva României.

"Trebuia să fie închis de mult, ţinând cont că contractul de finanţare are deja un număr de ani. Noi cu ce am putut să ajutăm, am dat o linie de finanţare, lucru care consider că a fost benefic pentru locuitorii acestui judeţ. În ce priveşte lipsa de execuţie, nu mai este atributul ministerului mediului. Deci noi am venit în sprijin, acum încercăm împreună să găsim o metodă prin care să redeschidem o linie pentru închiderea acestui depozit, dar nu în condiţiile de astăzi. Exclus. Această firmă ar trebui să fie cunoscută de toată lumea că şi-a permis să aducă o pată neagră asupra judeţului pentru că eu vă spun că situaţia acestui depozit poate să apară într-o viitoare linie de infringement. Eu rămân stupefiată că încurcă pe toată lumea. Trebuia să fie o asumare mai demult rezilierea acestui contract. Şi fără frică, dacă suntem în situaţia de ajunge şi la Curtea Europeană, care e problema să mai avem un proces?", a mai spus Graţiela Gavrilescu.

În context, prefectul Darius Filip a explicat că procesul a fost deschis din cauza unor "chestiuni de natură financiară".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel