Data publicării:
Încetarea focului în Fâșia Gaza, tot mai cerută. Israelul își intensifică operațiunile militare
O încetare a focului în Fâșia Gaza este tot mai solicitată.
Forțele israeliene ar fi atacat duminică în întreaga Fâșie Gaza, intensificând bombardamentele în tabăra de refugiați Jabalia din nordul enclavei și sporind presiunea asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza.
Tancurile israeliene au intrat duminică în tabăra Jabalia, care adăpostește peste 100.000 de persoane, după bombardamentele intense din timpul nopții în zonă, potrivit unui raport al Reuters. Armata israeliană a declarat că scopul său este de a elimina „încercările grupării Hamas de a-și reabilita capacitățile militare în Jabalia”.
Israelul a ordonat, de asemenea, noi evacuări în orașul Rafah, la granița cu Egiptul - care adăpostește aproximativ 1,4 milioane de persoane - în timp ce se pregătește să extindă operațiunile militare israeliene în această zonă.
Organizația Națiunilor Unite a avertizat împotriva unui atac terestru la scară largă asupra Rafah, afirmând că acesta ar duce la un „dezastru umanitar” și ar submina încercările de a sprijini refugiații în contextul unei foamete iminente. Președintele SUA, Joe Biden, a calificat o ofensivă terestră israeliană împotriva Rafah drept o „linie roșie”, avertizând că SUA vor suspenda livrările de arme dacă premierul israelian Benjamin Netanyahu va continua cu acest posibil atac.
Încetarea imediată a focului
Duminică, secretarul general al ONU, António Guterres, a avut un discurs prin video la o conferință umanitară din Kuweit pentru a îndemna, din nou, la „o încetare imediată a focului, la eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la o creștere imediată a ajutorului umanitar”.
O încetare a focului „va fi doar începutul. Va fi un drum lung de recuperare de la devastarea și trauma acestui război", a declarat Guterres.
O ofensivă israeliană în Rafah nu are nici sprijinul guvernului britanic, a declarat duminică ministrul britanic de Externe, David Cameron.
„Nu credem că ar trebui să intre într-o operațiune majoră în Rafah dacă nu au un plan pentru a muta oamenii din calea lor și pentru a se asigura că au adăpost, hrană și medicamente”, a declarat Cameron pentru BBC. „Nu am văzut acel plan, așa că nu susținem o operațiune majoră în Rafah”, a adăugat el.
Cameron a respins apelurile de a opri livrările de arme către Israel. „Doar pentru a anunța pur și simplu astăzi: Vom schimba întreaga noastră abordare privind exporturile de arme, mai degrabă decât să trecem prin procesul nostru atent - ar întări Hamas, ar face mai puțin probabilă o înțelegere privind ostaticii, nu cred că ar fi abordarea corectă”, a spus el.
Posibilă chiar „mâine”
O încetare a focului ar putea fi posibilă „mâine” dacă Hamas va elibera ostaticii, a declarat Biden sâmbătă, la o strângere de fonduri privată din Seattle. „Israelul a spus că depinde de Hamas. Dacă ei vor să o facă, am putea încheia mâine”, a spus Biden, conform POLITICO.
Între timp, guvernul britanic investighează afirmațiile Hamas potrivit cărora un ostatic britanico-israelian, Nadav Popplewell, a murit. Hamas l-a răpit pe Popplewell, în vârstă de 51 de ani, din Nirim, împreună cu mama sa, în timpul atacului din 7 octombrie al grupului militant asupra Israelului. Sâmbătă, gruparea Hamas a anunțat că acesta a murit din cauza rănilor suferite într-un atac aerian israelian în urmă cu mai bine de o lună, la câteva ore după ce a distribuit o înregistrare video cu Popplewell.
Cameron a declarat că a văzut videoclipul, dar a adăugat că „nu vrem să spunem nimic până nu avem informații mai bune”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News