Data actualizării:
Data publicării:

Începe ziua corect: activitățile făcute la micul dejun îți protejează creierul de îmbătrânire

Autor: Nicoleta Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Începe ziua corect, activitățile făcute la micul dejun îți protejează creierul de îmbătrânire. Sursa foto: freepik.com
Începe ziua corect, activitățile făcute la micul dejun îți protejează creierul de îmbătrânire. Sursa foto: freepik.com

Diferiți factori externi, cum ar fi activitatea fizică, somnul, obiceiurile și dieta pot influența declinul cognitiv.

Alegeri prezidentiale 2024

Pe măsură ce îmbătrânești, corpul trece prin multe schimbări. Acest lucru va afecta articulațiile, pielea, oasele, mușchii și chiar capacitatea de a controla greutatea. Una dintre cele mai enervante schimbări, legate de vârstă, este ceea ce se poate întâmpla cu creierul.

În timp ce declinul cognitiv legat de vârstă este o parte așteptată a îmbătrânirii, există modalități pentru a-l încetini. De fapt, activitățile făcute la micul dejun pot încetini îmbătrânirea creierului.

Există o listă lungă de reguli, pe care trebuie să le respecți dacă ai grijă de sănătatea ta cognitivă pe măsură ce îmbătrânești. Vorbim despre măsurarea tensiunii arteriale, socializarea cu semenii, limitarea consumului de alcool și tutun și adoptarea unei diete bogate în nutrienți.

Câteva picături dintr-un produs te vor ajuta să adormi repede. Pune-le pe pernă și bucură-te de toate beneficiile

Rutina de dimineață este un moment minunat pentru a începe să respecți aceste reguli. Oamenii de știință au dezvoltat un program în câțiva pași pentru a încetini îmbătrânirea creierului.

Începe dimineața cu apă. Primul pas în rutina de dimineață începe, de fapt, cu o seară înainte. Potrivit unui studiu, somnul insuficient este asociat cu declinul cognitiv rapid și cu îmbătrânirea creierului. Așa că, fă tot posibilul să te culci devreme. Când te trezești, următorul lucru pe care trebuie să-l faci este să bei un pahar cu apă.

Corpul tău pierde în mod natural lichid și electroliți în timpul nopții, mai ales dacă dormi cu gura deschisă. De asemenea, dacă ai mâncat alimente sărate, au băut alcool sau ai luat un medicament înainte de culcare, deshidratarea se va agrava dimineața.

Deshidratarea poate accelera procesul de îmbătrânire a creierului la persoanele cu demență. Deci, reaprovizionarea corpului cu apă dimineața este obligatorie.

Cura tibetană cu usturoi, un remediu natural la îndemână. Iată cum se prepară tinctura

Fii activ. Să rămâi activ fizic este important nu doar pentru sănătatea generală, ci și pentru sănătatea creierului: practică yoga, mergi pe jos, mergi la sală, plimbă-te cu bicicleta sau dansează.

Cercetătorii mai spun că mișcarea consecventă te poate ajuta să faci față anxietăți și să rezolvi mai eficient sarcinile și problemele vieții.

Un studiu a constatat că persoanele adulte, mai puțin active, care nu au făcut exerciții fizice în mod regulat, au avut de  de două ori mai multe șanse de a avea demență decât persoanele active.

Gustări ușoare. Înainte de a te mișca, trebuie să-ți hrănești corpul cu gustări ușoare precum fructe și nuci. S-a demonstrat că un consum regulat de nuci poate întârzia declinul cognitiv la persoanele cu risc crescut de demență, iar consumul de fructe de pădure, în special afine, ajută persoanele în vârstă care se confruntă cu o funcție cognitivă mai lentă.

Consumă un pahar cu apă caldă pe stomacul gol: o rețetă chinezească pentru sănătate și vitalitate

Ceai ceai verde sau negru. Bea o ceașcă de ceai verde sau negru dimineața devreme. Cofeina și L-teanina pot oferi beneficii cognitive și pot crește claritatea mentală și productivitatea pe parcursul zilei. 

Un mic dejun echilibrat este modalitatea perfectă de a oferi creierului nutrienți importanți și sănătoși. Suplimentarea cu antioxidanți și minerale cheie, cum ar fi fierul, magneziul și zincul, poate îmbunătăți, de asemenea, funcția cognitivă pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Fierul  transportă oxigenul la creier și se găsește în alimente precum carnea roșie, ouăle și cerealele fortificate; magneziul se găsește în nuci, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale, iar zincul - în proteinele animale, nuci și semințe.

Apă cu sare pentru dureri în gât și levănțică pentru insomnii: 4 secrete ale medicinei tradiționale

Și antioxidanții ajută la protejarea creierului de stresul oxidativ, de aceea poți consuma la micul dejun fructe de pădure, mere, prune uscate, nuci pecan și spanac.

Cercetările au mai arătat că și comunicarea poate îmbunătăți abilitățile cognitive ale persoanelor în vârstă. Prin urmare, indiferent de vârstă, comunică cu cei dragi, deoarece acest lucru te poate ajuta să-ți menții creierul sănătos.

Răsfăță-te cu o cafea. Cercetările susțin o legătură între consumul de cofeină și performanța cognitivă, în special la adulții în vârstă. Unii experți au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce riscul de boală Alzheimer și demență. Dacă nu-ți place cafeaua,  consumă ceai negru pentru sănătatea creierului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel