Începe sezonul URAGANELOR. Ce se va întâmpla cu România. Bojariu: NU este o veste BUNĂ
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Meteorologii americani au transmis avertizări în ceea ce privește începutul sezonului uraganelor. Iată ce spune climatologul Roxana Bojariu și la ce trebuie să ne așteptăm pentru România. 

Meteorologii americani susțin că uraganele de anul acesta vor fi mai intense decât în trecut, în special din cauza schimbărilor climatice. Aceștia spun că în Oceanul Atlantic se vor forma între șase și zece uragane. Dintre acestea, cel puțin trei vor lovi țărmul cu viteze ale vântului de peste 170 de km / h. 

Sezonul uragenelor începe oficial pe 1 iunie și durează șase luni, cu o perioadă de vârf în lunile august și septembrie. Astfel, dacă previziunile meteorologilor se vor dovedi corecte, vom avea un record de cinci sezoane consecutive cu o intensitate peste normal. Anul acesta, din cauza pandemiei de COVID-19, situația va fi și mai periculoasă, pentru că operațiunile de evacuare vor fi serios perturbate și pentru că locurile din adăposturile de urgență va trebui redus drastic. 

Iată ce spune climatologul Roxana Bojariu. Ce se va întâmpla în următorii ani

"Modelele pe care le folosesc colegii noștri americani ne pot furniza astfel de informații cu un grad rezonabil de încredere, dar sunt și alți factori care intervin. Prima furtună tropicală deja s-a format și s-a dezvoltat în luna mai, dar nu s-a transformat într-un uragan care să pună probleme. Sunt cinci categorii de uragane, în funcție de intensitatea lor, iar intensitatea se pare că tot crește. Pe unii oameni de știință, modificarea statistică a uraganelor, i-a făcut să se gândească la introducerea categoriei a șasea, adica uragane care au intensități ale vântului de peste 253 de km / h. Se pare că în umătorii ani, decenii vom avea nevoie de o actualizare a clasificării, pentru că e clar că vom avea uragane mai complexe, odată cu schimbarea climatică și încălzirea globală", a declarat Roxana Bojariu, climatolog, în direct la Digi24. 

La ce trebuie să ne așteptăm pentru România

"Evident, trebuie să ne așteptăm și noi la fenomene extreme cum ar fi furtuni puternice, generate altfel decât în zona tropicală, dar cu intensificări de vânt care pot aduce distrugeri, inclusiv cu manifestări de tipul tornadelor, dar și la valuri de căldură, valuri intense și persistente. Modelele și observațiile arată că, de fapt, verile în zona noastră, vor fi caracterizate de aceste alternanțe, de valuri de căldură, cu valori maxime mari, pe perioade lungi de timp, care pot fi întrerupte punctual de perioade scurte, dar cu furtuni intense, care să aducă cantități crescute de precipitații. Ceea ce nu este o veste bună este că aceastea vor fi pe durate scurte de timp și foarte localizat. E vorba până la urmă de clima globală și evident că și noi va trebui să fim pregătiți pentru aceste fenomene extreme", a completat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel