Începe procesul lui Beny Steinmetz, la Geneva. Miliardarul, condamnat în România alături de Paul Lambrino
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Miliardarul franco-israelian Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale ("Ferma Băneasa", n.red.), va fi judecat de luni în Elveţia într-o afacere de corupţie legată de licenţe de minerit în Guineea, în timpul preşedinţiei lui Lansana Conte, relatează vineri AFP.

Procesul de la Geneva, care vine după o îndelungată anchetă internaţională, se concentrează pe o presupusă mită în sumă totală de circa 10 milioane de dolari care ar fi ajuns, prin conturi elveţiene, la o serie de înalţi responsabili din Guineea pentru a-i atribui grupului BSGR al lui Steinmetz drepturi miniere în sud-estul acestei ţări sărace din Africa de vest, dar bogată în resurse naturale.

Steinmetz (64 de ani) va fi prezent la procesul din Elveţia, care urmează să dureze două săptămâni şi la care va pleda "nevinovat", a asigurat avocatul miliardarului, Marc Bonnant, potrivit Agerpres.



Un cetăţean francez, Frederic Cilins, a fost condamnat în 2014 la închisoare în SUA în acelaşi dosar



"Este un proces extrem de aşteptat în Elveţia, dar şi în alte ţări ca Guineea, Israel, Marea Britanie şi SUA, fiind vorba de o afacere care mobilizează de şapte ani poliţişti, detectivi particulari şi avocaţi", a remarcat purtătoarea de cuvânt a ONG-ului elveţian Public Eye, Geraldine Viret.

În plus, a subliniat aceasta, "se întâmplă foarte rar în Elveţia ca marile afaceri de corupţie internaţionale să ajungă la proces. Foarte frecvent, societăţile urmărite încheie un acord cu statul", a spus Viret, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel