Data publicării:

Începe procesul disidentului rus Aleksei Navalnîi, acuzat de extremism

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Un proces controversat al cunoscutului disident rus Aleksei Navalnîi urmează să înceapă oficial luni, a anunţat avocatul acestuia, de această dată acuzaţia fiind cea de extremism.

Opozantul rus riscă până la 30 de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de acuzaţiile de extremism şi reabilitarea ideologiei naziste, informează Agerpres.

Navalnîi se află închis din ianuarie 2021 într-o colonie penitenciară din regiunea Vladimir, la aproximativ 250 de kilometri de Moscova, unde efectuează o pedeapsă de nouă ani pentru fraudă.

De la declanşarea campaniei militare din Ucraina în februarie 2022, majoritatea disidenţilor vocali din Rusia care nu au fugit din ţară au fost încarceraţi sau urmăriţi în justiţie, în special pentru denunţarea conflictului.

Cunoscut pentru anchetele sale anticorupţie, Aleksei Navalnîi (47 de ani) a supravieţuit în 2020 unei otrăviri, faptă pentru care el a acuzat Kremlinul.

Noul proces a început la 6 iunie, dar până în prezent s-au desfăşurat doar chestiuni procedurale în spatele uşilor închise.

De această dată va fi permis şi accesul publicului în sală, însă nu şi cel al jurnaliştilor, potrivit echipei de avocaţi a lui Aleksei Navalnîi.

În vara lui 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu agentul Noviciok în timpul unei călătorii în Siberia. El a acuzat serviciul de securitate rus FSB că s-a aflat în spatele acestui act. După ce a fost tratat medical în Germania, opozantul a revenit în Rusia, unde a fost arestat.

Aleksei Navalnîi, din ce în ce mai bolnav

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare de doi ani, este bolnav şi a rămas fără griji, a declarat marţi avocatul său Vadim Kobzev, denunţând o situaţie "foarte ciudată", informează AFP.

"În timpul nopţii de vineri spre sâmbătă, o ambulanţă a fost chemată la celulă din cauza unei boli a stomacului care s-a agravat", a scris Kobzev pe Twitter, adăugând că Navalnîi, în vârstă de 46 de ani, suferă de "o boală necunoscută, pe care nimeni nu o tratează".

"Conform dosarului său medical, în ultimele 15 zile a slăbit 8 kg", a adăugat acesta, adăugând că pachetele care conţin medicamente şi pe care mama opozantului le trimitea fiului său "îi sunt înapoiate" acesteia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel