Începe Festivalul Filmului Palestinian. Vor fi prezentate filme de ficţiune, documentar sau animaţie
Filme de ficţiune, documentar sau animaţie vor fi prezentate la cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian în România, care va avea loc, de joi până duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti.
Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi deschis cu proiecţia în premieră în România a dramei 'Mafak' ('Şurubelniţa', 2018), în prezenţa tinerei actriţe Mariam Basha. Prezentat anul trecut la Festivalul de la Veneţia, 'Mafak' este debutul regizorului Bassam Jarbawi şi tratează problemele fizice şi emoţionale ale unui palestinian întors acasă după ce a stat 15 ani într-o închisoare israeliană. Timp de patru zile, spectatorii vor putea să vadă 11 filme (şapte lungmetraje şi patru scurtmetraje), de ficţiune, documentar sau animaţie, şi să stea de vorbă cu invitaţii speciali, printre care şi Lina Bokhary, şefa Departamentului de Cinema din cadrul Ministerului Culturii din Palestina. Câştigător al unei menţiuni speciale în competiţia Festivalului de la Cannes din acest an, 'It Must Be Heaven' (2019), noua comedie a celui mai cunoscut regizor palestinian al momentului, Elia Suleiman, redă călătoria cineastului prin diferite oraşe ale lumii, unde descoperă paralele neaşteptate cu Palestina sa natală.
Filmul este propunerea Palestinei la Premiile Oscar şi va fi proiectat duminică, la gala de închidere a FFP. Realităţile din Fâşia Gaza şi problemele locuitorilor săi sunt discutate în trei documentare de succes în mari festivaluri, grupate într-un Focus Gaza. Realizat de italianul Stefano Savona şi premiat la Cannes anul trecut, 'Samouni Road' ('Drumul Samouni', 2018) este un impresionant documentar animat care urmăreşte o familie extinsă de la periferia oraşului Gaza înainte, în timpul şi după cel mai recent război din regiune, război ce le-a schimbat viaţa pentru totdeauna. Din selecţia festivalului fac parte documentarul 'Gaza' (2019), de Garry Keane şi Andrew McConnell, 'The Apollo of Gaza' ('Apolo din Gaza', 2018), de Nicolas Wadimoff , sau drama 'Degrade' de Arab Nasser şi Tarzan Nasser. Programul festivalului include, de asemenea, animaţia de lungmetraj 'Wardi' ('Turnul', 2018), realizată de norvegianul Mats Grorud şi selectată la Annecy. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri prin Skype cu regizorul Mats Grorud.
În premieră, Festivalul Filmului Palestinian propune şi o selecţie de patru scurtmetraje apreciate, proiectate înaintea unora dintre lungmetraje - 'Ambience' (2019), de Wisam Al Jafari, selectat în acest an în secţiunea Cinefondation de la Cannes, 'Bonbone' (2017), de Rakan Mayasi, prezentat la Berlin şi Toronto, 'Selfie Zein' (2019), de Amira Diab, şi animaţia 'Ayny' (2016), de Ahmad Saleh. Ediţia de anul acesta include şi o serie de evenimente conexe: lansarea ghidului turistic 'Palestina şi palestinienii.
Ghid turistic', la Victoria Hub, o petrecere cu muzică palestiniană, precum şi un prânz cu mâncare tradiţională palestiniană, ambele la J'ai Bistrot. Festivalul Filmului Palestinian (FFP), organizat de Centrul Cultural Palestinian 'Mahmoud Darwish', în parteneriat cu Ambasada Statului Palestina în România şi Ministerul Culturii din Palestina, îşi propune să ofere publicului şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene, reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume, cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News