Începe dezbaterea Planului de management al Deltei Dunării; Guvernator: Documentul va fi literă de lege pentru următorii 10 ani
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Începe dezbaterea Planului de management al Deltei Dunării; Guvernator: Documentul va fi literă de lege pentru următorii 10 ani / Foto: Ioan Radu Gava
Începe dezbaterea Planului de management al Deltei Dunării; Guvernator: Documentul va fi literă de lege pentru următorii 10 ani / Foto: Ioan Radu Gava
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) organizează, marţi, la Chilia Veche, prima dezbatere a Planului de management al Rezervaţiei, document care stabileşte măsurile de protecţie a habitatelor naturale cu impact asupra activităţilor economice. 

Potrivit unui anunţ făcut public pe o reţea de socializare, prima dezbatere va avea loc la ora 12,00, la o pensiune din satul Chilia Veche, şi va fi urmată de o nouă consultare publică programată pentru ora 15,00, la Casa de cultură din satul Pardina.

'Oamenii trebuie să-şi apere interesele, aşa cum cercetătorii vor apăra interesele celor peste 9.600 de specii din Rezervaţie'

'Este foarte important ca, pe lângă autorităţi, la dezbatere să fie prezenţi şi membrii comunităţii, populaţia, pentru că acest document va fi literă de lege pentru următorii zece ani. În lipsa dezbaterii reale, documentul va avea un caracter protecţionist pentru mediu şi comunităţile umane vor fi dezavantajate. Oamenii trebuie să-şi apere interesele, aşa cum cercetătorii vor apăra interesele celor peste 9.600 de specii din Rezervaţie', a declarat guvernatorul Deltei, Gabriel Marinov, potrivit Agerpres.

Până la finele acestei săptămâni, ARBDD va organiza consultări publice la Sulina, Maliuc, Sfântu Gheorghe, Murighiol şi Jurilovca, judeţul Tulcea, ultimul eveniment fiind programat vineri, la ora 13,00, la Căminul cultural din satul Mihai Viteazu, judeţul Constanţa.

Planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost realizat în cadrul proiectului 'Revizuirea planului de management şi a regulamentului RBDD', finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 -2020.

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul general al proiectului este Revizuirea Planului de Management şi a Regulamentului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, arie naturală protejată, sit Natura 2000, pentru creşterea gradului de protecţie şi conservare a biodiversităţii.

ARBDD implementează proiectul în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării Tulcea, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină 'Grigore Antipa' Constanţa, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină Bucureşti.

Potrivit ARBDD, valoarea proiectului este de 43.529.702,20 lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 42.472.421,80 lei, adică 97,57% din valoarea totală eligibilă aprobată.

Citește și -  Cimitir unic în țara noastră. Legende cu pirați și prințese: Povestea aceasta poate fi comparată cu cea dintre Romeo și Julieta

În Delta Dunării există unul dintre cele mai interesante cimitire din România.

Cimitirul multietnic de la Sulina a devenit o atracție turistică a orașului din Delta Dunării și numeroși vizitatori vin aici pentru a descoperi legendele din spatele mormintelor a 21 de naționalități. Acesta se află în partea de est a orașului, în imediata apropiere a drumului care duce către plaja sălbatică de la Sulina. Odinioară, cimitirul era pe malul mării, dar depunerile de sedimente au făcut ca, în prezent, acesta să fie la câteva sute de metri distanță de linia țărmului.

Florin Papadatu, consilier superior la Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, este unul dintre ghizii locali care îți pot relata poveștile mormintelor din acest cimitir, iar prima oprire în cadrul turului ghidat se face la cimitirul evreiesc. Câteva morminte de religie mozaică păstrează vie amintirea israeliților care odinioară locuiau în orașul Sulina. Vezi fotografii aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel