Data publicării:
Consumă aceste alimente când ajungi la 65 de ani - te vor ajuta să ajungi la 100, spun oamenii de știință
Cercetătorii au descoperit alimentele esențiale care măresc șansele oamenilor de a ajunge centenari.
Mii de oameni adoptă o dietă vegetariană în speranța că aceasta le va îmbunătăți sănătatea.
Însă eliminarea cărnii și a peștelui ar putea avea efecte negative mai târziu în viață, în special în ceea ce privește riscul de demență, arată o nouă cercetare din Statele Unite.
Cercetătorii de la Loma Linda University Health din California au descoperit că majoritatea dietelor vegetariene sunt asociate cu un risc mai scăzut de boli în rândul persoanelor de vârstă mijlocie. Cu toate acestea, situația era opusă în cazul celor cu vârsta de peste 65 de ani.
Cercetătorii au observat riscuri ușor mai mari în rândul vegetarienilor foarte în vârstă pentru afecțiuni. Soluția? Peștele!
Cercetătorii au observat riscuri ușor mai mari în rândul vegetarienilor foarte în vârstă pentru afecțiuni precum accidentul vascular cerebral, demența și boala Parkinson.
Cu toate acestea, atunci când peștele a fost inclus în dietă, acest risc a fost semnificativ redus — fiind asociat cu cel mai scăzut risc de deces.
Studiul, publicat în august în American Journal of Clinical Nutrition, a folosit datele dietetice ale 88.000 de persoane cu vârste între 30 și 85 de ani din Canada și SUA, inclusiv 12.500 de decese. Participanții au fost recrutați între 2002 și 2007 și au fost urmăriți în 2015.
Participanții au fost împărțiți în cinci categorii în funcție de dietele lor: non-vegetarieni, semi-vegetarieni, pesco-vegetarieni (cei care consumau pește), lacto-ovo-vegetarieni (cei care consumau produse lactate și ouă) și vegani.
În general, cei care aveau o dietă vegetariană aveau un risc de deces cu aproximativ 12% mai mic în comparație cu cei care consumau carne.
Însă, persoanele care aveau o dietă vegetariană, dar consumau și pește (pesco-vegetarieni), aveau un risc de deces cu 18% mai mic.
Cercetătorii au analizat și beneficiul adăugării de produse lactate și ouă într-o dietă vegetariană și au descoperit că această dietă reducea riscul de deces cu încă 15%.
Omega-3 - cheia pentru reducerea inflamației, a stresului oxidativ, și a unui creier sănătos
Veganii, care nu consumă niciun produs de origine animală, au avut doar un risc de deces redus cu trei procente.
Cu toate acestea, studiul a constatat că, deși dieta vegetariană oferă protecție împotriva riscului de deces pentru persoanele de vârstă medie, cei care au vârste de peste 80 de ani nu au beneficiat la fel de mult.
Profesorul Gary Fraser, cercetător principal al studiului, a explicat că există un risc crescut de afecțiuni neurologice în rândul vegetarienilor de 80 de ani.
Acest lucru ar putea fi din cauza faptului că o dietă vegetariană care nu include pește ar putea să nu conțină nutrienți esențiali, precum acizii grași, care pot ajuta creierul.
Dieta mediteraneană, care include de asemenea consumul unei varietăți de fructe și legume, precum și pește gras, cum ar fi somonul și macroul, este considerată benefică datorită conținutului ridicat de antioxidanți.
The Alzheimer Society sugerează că acest lucru ar putea ajuta la protejarea împotriva unor daune aduse celulelor cerebrale asociate cu boala Alzheimer.
Adăugarea peștelui gras, care este bogat în omega-3, ar putea de asemenea să contribuie la sănătatea creierului.
Acest lucru se întâmplă deoarece omega-3, care este un tip de grăsime găsită în membranele celulare, este importantă pentru creierul tău, de la dezvoltarea în uter până la vârsta adultă și bătrânețe.
Se crede că omega-3 poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ, ambele contribuind la dezvoltarea bolii Alzheimer și a demenței.
Omega-3 poate fi găsit și în ouă, nuci și semințe, dar în cantități mult mai mici decât în peștele gras, conform Asociației Britanice de Dietetică, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News