Data publicării:

Incendiul izbucnit în Grecia se extinde la marginea Atenei. Mai multe sate și spitale au fost evacuate

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Reuters
foto: Reuters
Focul s-a extins până-n Atena.

Un incendiu puternic s-a extins luni la marginea Atenei. Flăcările au cuprins copaci, case și mașini astfel că s-a dispus evacuarea mai multor spitale, orașe și sate, potrivit autorităților elene. Sute de incendii au izbucnit în Grecia încă din luna mai. În timp ce incendiile de vară sunt comune în Grecia, vremea extraordinar de caldă și uscată, laolaltă cu schimbările climatice a intensificat astfel de evenimente, de unde și focul mult mai violent din această vară comparativ cu anii trecuți. 

Peste 670 de pompieri susținuți de voluntari, 183 de mașini de pompieri, 32 de avioane și elicoptere s-au luptat cu cel mai recent incendiu care a izbucnit la ora 15:00. (amiază GMT) duminică, lângă Varnavas, la 35 km (20 mile) nord de capitală, informează Reuters. Până la această oră focul a înaintat până în satul Grammatik și a ajuns la marginile suburbiilor dens populate din nordul Atenei de la Muntele Penteli despre care se știe că e bogat în vegetație.

"Doare, am crescut în această pădure. Simțim o mare tristețe și furie", a declarat Marina Kalogerakou, în vârstă de 24 de ani, pentru Reuters, în fața casei sale, unde flăcările aproape ajunseseră.

Vântul puternic a schimbat în mod constant direcția incendiului, iar întinderea zonei cuprinse de flăcări a fost estimată la 30 km (18,64 mile). "Era de așteptat ca vânturile să se intensifice și mai mult în următoarele ore, agravând incendiul", a declarat Theodore Giannaros, cercetător la Observatorul Național din Atena. „Avem o zi foarte grea în fața noastră”, a declarat el pentru televiziunea de stat ERT.

Avioanele de stingere a incendiilor au reluat operațiunile luni devreme, după o pauză peste noapte. Poliția spune că a ajutat la evacuarea a cel puțin 250 de persoane aflate în pericol. Unii locuitori au petrecut noaptea în adăposturi, dar autoritățile nu au putut încă furniza un număr exact. Cel puțin trei spitale și mai multe comunități fuseseră evacuate în zona Penteli.

Incendiul, cu flăcări de până la 25 de metri (82 de picioare), s-a extins „ca fulgerul” din cauza vântului puternic, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakogiannis. Nori groși de fum au întunecat cerul deasupra Atenei până duminică seara. Câteva ore mai târziu, flăcările se apropiau de suburbia rezidențială Dionysos, la aproximativ 23 km (14 mile) nord-est de centrul orașului și de cartierele din apropiere.

Prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a vizitat luni dimineața centrul de operațiuni al pompierilor, după ce s-a întors în regim de urgență dintr-o vacanță pe insula Creta - cu amintiri încă proaspete despre un incendiu din 2018 care a ucis 104 persoane în orașul de pe litoral Mati, lângă capitală.

După cea mai caldă iarnă înregistrată și perioade lungi de precipitații reduse sau deloc, se prognozează că Grecia va înregistra cea mai fierbinte vară din toate timpurile. Este în alertă maximă de incendiu cel puțin până joi, cu temperaturi prognozate de până la 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit).

„Din păcate, prognozele au fost confirmate”, a declarat ministrul Crizei Climatice și Protecției Civile, Vassilis Kikilias, într-o declarație televizată. Răspunsul autorităților a venit imediat, a spus el, iar primele aeronave operau la cinci minute după izbucnirea incendiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel