Incendiul de vegetație de la Bistrița, stins după 7 ore. 35 de hectare de teren și pădure au fost afectate
Vântul a favorizat extinderea incendiului, fiind afectate în jur de 35 de hectare de teren și pădure de la periferia Bistriței.
Incendiul de vegetație uscată și lăstăriș, izbucnit miercuri după-amiază la periferia municipiului Bistrița, în localitatea componentă Sigmir, a fost stins după șapte ore, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bistrița-Năsăud. Suprafața totală afectată este în jur de 35 de hectare deoarece vântul a favorizat extinderea flăcărilor.
”Au intervenit 20 de pompieri militari din cadrul ISU Bistrița-Năsăud, 20 de pompieri voluntari din SVSU Bistrița și 5 angajați ai Ocolului Silvic Bistrița, cu 8 mijloace tehnice (autospeciale de stingere și transport personal). Pentru supravegherea zonei afectate de la înălțime și identificarea focarelor am beneficiat de sprijinul polițiștilor bistrițeni (inclusiv survolarea cu ajutorul unei drone). Intervenție de lungă durată, aproximativ 7 ore, cu focare multiple, unele dintre acestea sub pământ, la nivelul rădăcinilor. Din cauza intensificării vântului din această după-amiază, focarele au fost localizate și lichidate cu dificultate, iar terenul greu accesibil nu a permis accesul autospecialelor în apropierea tuturor focarelor”, a transmis ISU, conform Agerpres.
Pompierii fac apel la responsabilitate privind utilizarea focului deschis în zone cu vegetație uscată și reamintesc că, potrivit legislației în vigoare, curățarea terenurilor prin ardere este strict interzisă.
Citește și: Incendiul de vegetație din Vâlcea, provocat de o femeie. Pagubele sunt uriașe
Ce amenzi riscați dacă ardeți vegetația
Reprezentanții IGSU au reamintit care sunt sancțiunile pe care le riscă persoanele fizice, dar și cele juridice dacă dau foc vegetației uscate.
”Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetaţiei ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune și se pedepsește cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime. Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, din cauza fumului dens.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de pompieri pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol”, se arată într-un comunicat al IGSU.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News