Data publicării:

Incendiu la Mănăstirea Delta Neajlovului. Cum poți ajuta pentru reconstrucția chiliilor distruse de flăcări / galerie foto

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Miercuri, 9 august, un puternic incendiu a izbucnit la Mănăstirea Delta Neajlovului din județul Giurgiu. Cauza probabilă, conform declarațiilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, este un foc lăsat nesupravegheat în zonă.

Alertate de Starețul mănăstirii, care a sunat la 112, la fața locului s-au deplasat echipaje din Punctul de Lucru Călugăreni, Detașamentul Giurgiu și Stația Mihăilești cu trei autospeciale de stingere și o cisternă. Pentru că flăcările ajunseseră la acoperișul clădirii care adăpostea o parte din chilii și se extindea, a fost prezentă și o o autospecială pentru intervenții la înălțime. Din cauza violenței incendiului, au sosit în ajutor și pompierii din Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Comana, participând cu două cisterne și un utilaj pentru decopertarea anexelor. Au sărit în ajutor și membri asociației agricole din Budeni, ca și angajații unei pepiniere pomicole, vecină cu Mănăstirea. Primarul din Comana a fost și el prezent, coordonând eforturile de stingere, transmite scriitorul Sorin Berilă.

În urma incendiului au ars peste o mie de metri pătrați de acoperiș și mai mult de 2.500 de metri pătrați de vegetație, precum și o importantă cantitate de material lemnos și de construcție, depozitate în curte. Mai multe chilii aflate în diverse faze de construcție au fost complet distruse, pagubele materiale fiind importante. Cele două biserici aflate în incinta Mănăstirii nu au fost atinse.

Din fericire, nu au fost victime omenești.

Mănăstirea Delta Neajlovului a fost înființată la sfârșitul anilor ‘90, locul fiind sfințit în luna august 2000. Ctitorul acestei Sfinte Mănăstiri și primul ei Stareț a fost Arhimandritul Irineu Iurașcu, trecut la Domnul în 2016. De atunci, cu binecuvântarea Prea Sfințitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, obștea este condusă de Ieromonahul Gamaliel Pavel, actualul Stareț.

Cei care doresc să sprijine Mănăstirea în aceste momente de cumpănă, o pot face pomenind în rugăciune pe membrii obștei, sau contribuind cu orice sumă de bani în contul RO81RNCB0145037293120001, Banca Comercială Română, Sucursala Giurgiu.

Episcopia Giurgiului, Mănăstirea Delta Neajlovului, Cod Fiscal 16139499

VEZI ȘI       -     Incendiu la Mănăstirea Delta Neajlovului. Au fost afectate acoperișurile chiliilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel