Data actualizării:
Data publicării:

Incendii Spania 2022: Un german, prins dând foc vegetației din Mallorca

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Un cetățean de naționalitate germană a fost arestat de către poliţia din insula spaniolă Mallorca  pe motiv că era bănuit de incendiere voluntară.

Suspectul german este acuzat că a făcut focul în şapte locuri sâmbătă şi duminică, inclusiv lângă pădurile din apropiere de Calvia, la vest de oraşul Palma de Mallorca, potrivit Agerpres.

Aceste focuri sunt cu atât mai periculoase cu cât ele implică un risc foarte mare de a provoca incendii de pădure din cauza secetei prelungite.

Pompierii spanioli au reuşit să stingă toate cele şapte focuri la scurt timp după declanşarea lor.

Poliţia nu a oferit detalii despre identitatea suspectului german. Acesta a fost arestat după ce sâmbătă au fost semnalate mai multe incendii care au distrus terenuri de tufiş, duminică fiind observate noi incendii în aceeaşi zonă.

Dată fiind concentrarea teritorială acestor incendii, poliţia a iniţiat o operaţiune de supraveghere, în timp ce un pădurar a observat o maşină îndepărtându-se în viteză de acea zonă. Suspectul a fost reţinut apoi la un filtru rutier.

Europa a intrat în epoca focului. Migrația umană a făcut incendiile din ce în ce mai catastrofale

Incendiile de pădure sunt, desigur, un fenomen perfect natural și au resetat periodic ecosistemele pentru o nouă creștere de-a lungul istoriei. Dar în vremurile moderne, aceste incendii s-au transformat în fiare nenaturale care, în schimb, distrug ecosistemele. Istoricul focului, Stephen Pyne, a numit acest lucru Pirocenul, o epocă a flăcărilor.

În ultimii câțiva ani, mulți factori au conspirat pentru a crea incendiile masive observate în Australia și California. Schimbările climatice au creat valuri de căldură mai intense și sezoane mai lungi, cu vegetație gata de ardere. Singura constantă este că oamenii vor găsi o modalitate de a le declanșa, fie că este o scânteie de la o țigară, o mașină de tuns iarba sau un foc de artificii.

În țări precum Portugalia, Spania și Grecia, dezvoltarea economică a declanșat migrația către orașe și departe de industriile pastorale, cum ar fi agricultura și creșterea animalelor. „Acea schimbare economică a însemnat că nu existau suficienți oameni în peisaj pentru a menține arderea tradițională sau pentru a menține utilizarea tradițională a terenurilor”, spune Pyne, potrivit Wired. Timp de mii de ani, fermierii și-au ars în mod regulat terenurile pentru a curăța tufișurile moarte și a face loc unei noi creșteri și pentru a reduce riscul de incendii masive. Dar, ca și în California, multe comunități europene moderne au apelat la o strategie numită stingerea incendiilor, adică stingerea rapidă a incendiilor de vegetație înainte ca acestea să aibă șansa de a se răspândi, de a distruge proprietăți și de a ucide oameni. Asta înseamnă că „combustibilul” se adună în mediul rural, gata să ardă.

În timpul vieții mele de pompier, dimensiunea pădurilor din țara noastră s-a dublat”, spune Marc Castellnou, comandant de incidente la Serviciul de Pompieri Catalan și analist de incendiu cu sediul în Spania. „Așa că a existat o schimbare în societatea noastră, care a devenit mai urbană și pierdem managementul peisajului.”

Incendiile de vegetație devin din ce în ce mai dificil de gestionat, spune el, deoarece terenul nu este controlat activ cu rărirea vegetației și arsuri deliberate. „Problema este că noi, ca societate, am reacționat doar la o problemă, crescând capacitatea de stingere a incendiilor”, spune Castellnou. „Nu am construit managementul ecosistemului.”

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel