Data publicării:

Incendii în California - Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan, salvată de pompieri, însă pericolul persistă

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Biblioteca Prezidenţială Ronald Reagan a fost salvată cu greu, miercuri, din calea unui incendiu în desfăşurare în apropiere de Los Angeles, însă autorităţile rămân precaute din cauza vântului puternic şi a flăcărilor care continuă să mistuie statul american California, relatează joi AFP, citează Agerpres.

Numit Easy Fire, incendiul a izbucnit în jurul orei 6:00 în Simi Valley, la nord-vest de Los Angeles, înainte de a se răspândi pe mai mult de 500 de hectare până în a doua parte a zilei, potrivit autorităţilor locale.

Aproximativ 30.000 de persoane din 7.000 de locuinţe au primit ordin să evacueze zona.

Înaintarea incendiului înteţit de rafalele de vânt incredibile a fost oprită la mai puţin de 100 de metri de locul unde sunt înmormântaţi fostul preşedinte american Ronald Reagan şi soţia sa, Nancy, a explicat pentru Fox News directorul executiv al bibliotecii, John Heubush.

Biblioteca a fost evacuată în cursul dimineţii. Incendiul s-a apropiat foarte mult de clădirea în care se află avionul prezidenţial Air Force One folosit de preşedintele republican.

O purtătoare de cuvânt a bibliotecii, Melissa Giller, a indicat anterior că majoritatea obiectelor din bibliotecă au fost transferate într-o sală din subteran, rezistentă la foc.

În cursul serii, focul a cruţat clădirea, dar autorităţile au avertizat că situaţia se poate schimba, deoarece vântul puternic poate aprinde vegetaţia de la tăciunii din jur.

A fost o dimineaţă nebună, a fost neaşteptat, a declarat pentru AFP directorul general al bibliotecii, Duke Blackwood. În prezent, cea mai mare parte a pericolului de incendiu este înlăturat, dar există încă mulţi tăciuni şi fum.

Potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS), riscul de incendiu rămâne extrem de critic în sudul statului California din cauza rafalelor de vânt de până la 130 km/h pe dealuri şi coline, a nivelului foarte scăzut de umiditate şi a vegetaţiei uscate.

La aproximativ 30 de kilometri spre nord, cel puţin 150 de pompieri s-au luptat cu incendiul numit Tick Fire, care a mistuit aproape 1.900 de hectare, dar a fost controlat în proporţie de 94%.

Mai aproape de Los Angeles, Getty Fire a provocat, începând de luni, evacuarea preventivă a mai multor cartiere de lux situate lângă muzeul de artă Getty Center. Miercuri după-amiază, acest incendiu era controlat în proporţie de 27%, iar ordinele de evacuare au fost suspendate în cazul majorităţii persoanelor afectate.

Nu au fost consemnate decese

Există în continuare riscul de răspândire a incendiului din cauza vântului ce va sufla cu putere până joi seară, potrivit autorităţilor.

Un tăciune este suficient, o pală de vânt, pentru ca un nou incendiu să izbucnească, a atenţionat şeful pompierilor din Los Angeles, Ralph Terrazas.

La peste 600 km spre nord, în apropiere de San Francisco, pompierii au înregistrat progrese împotriva Kincade Fire, care a mistuit peste 31.000 de hectare în regiunea viticolă a comitatului Sonoma într-o săptămână.

Acest incendiu a fost controlat în proporţie de aproximativ 30% de circa 5.000 de pompieri desfăşuraţi în zonă.

Incendiul a distrus 206 clădiri şi alte peste 90.000 sunt ameninţate de flăcări, însă nu au fost înregistrate decese, potrivit Cal Fire.

Ordinele de evacuare sunt încă în vigoare în mai multe zone din Sonoma, unde numeroase şcoli au fost închise până vineri.

Autorităţile estimează că nu vor putea opri înaintarea flăcărilor înainte de 7 noiembrie şi că apoi va dura mai multe săptămâni până ce focul va fi stins complet.

Statul California a fost plasat duminică în stare de urgenţă de guvernatorul său, Gavin Newsom.

Zeci de mii de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din cauza flăcărilor, care au antrenat şi pene de curent majore.

Incendiul Getty a fost declanşat de o creangă ce a căzut pe liniile de înaltă tensiune, a anunţat primarul din Los Angeles, Eric Garcetti, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi seară. Departamentul de pompieri din Los Angeles a indicat că, cel mai probabil, creanga s-a rupt din cauza vântului puternic, a ajuns pe liniile de înaltă tensiune şi a produs scântei care au aprins vegetaţia din zonă.

Autorităţile nu au determinat deocamdată cu exactitate originea Kincade Fire, însă compania furnizoare de electricitate PG&E a făcut referire la un incident la unul dintre cablurile din zona unui stâlp de înaltă tensiune care îi aparţine, în apropiere de locul în care s-a declanşat incendiul, la doar şapte minute înainte de izbucnirea flăcărilor.

Sezonul incendiilor face în mod regulat ravagii în California, însă frecvenţa acestora s-a accelerat semnificativ în ultimii ani. În noiembrie 2018, Camp Fire a fost unul dintre cele mai distrugătoare incendii din istoria statului, ducând la moartea a 86 de persoane şi la strămutarea a zeci de mii de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel