Data publicării:
Incendiile de vegetație din Grecia. Mircea Diaconu, în timp ce se afla în vacanță: "Dădeau foc. Ne-am şi speriat, am oprit mașina"
Mircea Diaconu a vorbit despre incendiile care au loc în Grecia și a povestit o situație la care a fost martor, aflat acolo în vacanță.
"Există situaţii şi situaţii, trebuie citite fiecare separat. Nu numai căldură (n.r. este de vină pentru incendiile din Grecia)... Mă tem că nu prea căldură. Şi vă zic de ce, pentru că în Grecia, când eram tânăr, cu soţia mea, în 1982, mergeam cu maşina şi mergeam numai noaptea, că era mai răcoare - noi nu aveam aer condiţionat. Mergând pe autostradă, am văzut cu ochii mei cum dădeau foc prin pădurile din apropiere - fiinţe, umbre dădeau foc frumos. Ne-am şi speriat, am oprit mașina. Este foarte clar pentru mine că cele mai multe sunt provocate", a spus Mircea Diaconu, la Antena 3.
Incendiile de vegetație se produc frecvent în Grecia, dar în ultimii ani au devenit mai devastatoare din cauza verilor tot mai călduroase, aride și vântoase, pe care oamenii de știință le asociază cu schimbările climatice. De asemenea, de-a lungul timpului au existat voci care au acuzat punerea focului intenționat în anumite zone pentru interese imobiliare.
MAE, alertă de călătorie pentru români
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Elenă că, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, sâmbătă, 29 iunie, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale ţării.
"Ministerul grec al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice avertizează că va exista un risc foarte ridicat pentru producerea incendiilor în regiunile Attica, Peloponez (Arcadia, Argolis, Corintia, Laconia), Grecia centrală (Boeotia, Fthiotida, Fokida, Evia), insula Creta, Egeea de Nord (insulele Lesbos, Chios, Samos) şi Egeea de Sud (insulele Ciclade, insulele Dodecaneze)", precizează MAE.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi să monitorizeze îndeaproape mass-media locale. Incendiile de vegetaţie pot crea perturbări suplimentare în zone mai extinse, cum ar fi întreruperile de curent şi/sau de apă, calitatea slabă a aerului şi închiderea drumurilor.
MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în Republica Elenă să consulte pagina de internet a Ministerului Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice, care conţine informaţii oficiale despre incendiile de vegetaţie, un ghid de autoprotecţie împotriva incendiilor, precum şi hărţi zilnice de prognoză a incendiilor https://civilprotection.gov.gr/xartis.
Totodată, cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă pot accesa aplicaţia digitală "mAIGreece", realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română: https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României la Salonic (+302310340088). De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi Consulatului General al României la Salonic (+306946049076).
MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi https://salonic.mae.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News