Încălzirea globală poate fi încetinită prin mai puține ore de muncă
Scăderea duratei de lucru cu numai câteva ore pe an poate încetini
Potrivit studiului, trecerea la un program de lucru mai scurt ar putea reduce la jumătate creșterea temperaturii pe plan global așteptată până în anul 2100. Studiul a pornit de la o altă analiză realizată în 2012, care a constatat că un program de lucru mai scurt poate fi asociat cu o scădere a emisiilor de dioxid de carbon.
Autorul studiului, economistul David Rosnick, a explicat că rezultatele studiului pot fi atinse în realitate dacă țările în curs de dezvoltare adoptă fie programul de lucru "european", fie pe cel "american", cu 40 de ore de muncă pe săptămână și vacanțe mai scurte.
Conform estimărilor economistului, apropierea de sistemul european ar însemna cedarea până la un sfert din venituri pentru a dispune de mai mult timp liber. În practică, americanii, spre exemplu, ar trebui să înceapă să muncească în fiecare an cu circa 0,5% mai puțin.
David Rosnick admite că analiza sa are și unele puncte slabe. În primul rând, analiza nu ia în calcul răspândirea lucrului de acasă, care scade emisiile poluante generate în transporturi, și mai mult, analiza nu are în veder cum vor alege oamenii să-și petreacă timpul liber. Astfel, reducerea programului de lucru nu va avea un impact prea mare asupra emisiilor de dioxid de carbon dacă beneficiarul acestui program decide să plece în călătorie în vacanţă, de exemplu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News