Încălzirea globală, consecințe nebănuite. Din ce în ce mai puțin vin pe mese
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
De la focuri sălbatice la maree în creștere, criza climatică aduce deja multe amenințări. Acum, oamenii de știință spun că poate genera și un deficit al producției de vin.

Cercetătorii au supravegheat terenurile a 11 soiuri populare de struguri de vin și au descoperit că 2 grade Celsius în plus peste niveluri preindustriale - o creștere a lumii este pe cale să depășească - ar duce la o pierdere de 56% din suprafața regiunilor viticole actuale în comparație cu anii '70, înainte de cele mai grave efecte ale încălzirii globale.

Conform The Guardian, soiul alb de struguri Ugni Blanc (cunoscut și sub denumirea de Trebbiano Toscano) este de așteptat să piardă 76% din suprafața sa, iar Rieslingul poate pierde 66%. Se preconizează că soiul Grenache de struguri roșii va pierde 31% din suprafața cultivabilă.

Ignacio Morales-Castilla, coautorul studiului de la Universitatea din Alcalá, Spania, a declarat:

”Mesajul pozitiv este că putem încă adapta viticultura la schimbările climatice - iar diversitatea este un instrument foarte interesant pentru a face acest lucru. Dar avertismentul este că ar trebui să limităm încălzirea pe cât posibil, deoarece cu cât avem mai multă încălzire, cu atât mai puține opțiuni de adaptare."

Model matematic

Într-un articol din Proceedings of the National Academy of Sciences, Morales-Castilla și colegii săi prezintă construirea unui model computerizat care ține cont de calendarul proceselor naturale, precum înmugurirea și maturarea fructelor pentru cele 11 soiuri diferite, precum și clima din zonele unde aceste soiuri sunt cultivate în prezent. Din aceasta, au identificat zone din regiunile viticole actuale, potrivite pentru fiecare dintre cele 11 soiuri.

Modelul sugerează că încălzirea globală poate lovi cu greu crama: dacă nu se iau măsuri, o creștere de 2 grade ar duce la o pierdere de 56% a terenurilor pentru cele 11 soiuri de struguri. O creștere cu 4 grade ar însemna pierderea a 85% din aceste suprafețe.

Încălzirea globală ar putea deteriora plantele sau poate accelera maturizarea, ceea ce face ca strugurii să fie prea bogați în zahăr. Echipa de cercetători a spus că unele țări ar putea fi mai afectate decât altele, având deja țări afectate și mai puțin capabile să compenseze pierderile viitoare: pierderea de terenuri pentru soiuri ar putea atinge 90% pentru Italia și Spania sub 4 grade Celsius de încălzire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel