Data publicării:

Încă un pas important pentru interzicerea Tik-Tok în SUA. Propunerea a trecut covârșitor de Camera Reprezentanților

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Camera Reprezentanților SUA a aprobat cu o majoritate covârșitoare miercuri un proiect de lege care ar acorda companiei chineze ByteDance, deținătoarea TikTok, aproximativ șase luni pentru a se retrage din activele sale din Statele Unite, sau urmează o interzicere completă, relatează Reuters.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 352 de voturi pentru și 65 împotrivă, beneficiind de sprijin bipartisan, însă soarta sa în Senat rămâne incertă, unde unii susțin o abordare diferită în reglementarea aplicațiilor deținute de străini care ar putea ridica preocupări de securitate. Liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, nu a indicat încă cum intenționează să procedeze.

Destinul TikTok-ului a devenit o problemă majoră la Washington, iar parlamentarii democrați și republicani au declarat că birourile lor au primit un număr mare de apeluri de la utilizatorii adolescenți ai TikTok-ului care se opun legislației, cu volumul plângerilor depășind uneori numărul apelurilor pentru încetarea focului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza.

Această măsură reprezintă cel mai recent pas într-o serie de acțiuni la Washington pentru a răspunde îngrijorărilor privind securitatea națională a SUA legate de China, de la vehiculele conectate la cipuri avansate de inteligență artificială și macaralele din porturile americane. "Aceasta este o problemă critică de securitate națională. Senatul trebuie să preia inițiativa și să o adopte", a declarat Steve Scalise, al doilea republican din Camera Reprezentanților, pe platforma de socializare X.

La scurt timp după adoptare, o pereche bipartizană de senatori, democratul Mark Warner și republicanul Marco Rubio, au emis o declarație comună exprimându-și încurajarea față de sprijinul bipartisan pentru proiectul de lege și că "așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună pentru a obține adoptarea acestui proiect de lege în Senat și semnarea sa în lege".

Votul vine la puțin peste o săptămână de la propunerea proiectului de lege, după o singură audiere publică cu puțină dezbatere, și după ce acțiunea în Congres fusese blocată mai mult de un an. Luna trecută, campania de realegere a președintelui Joe Biden s-a alăturat TikTok-ului, stârnind speranțe printre oficialii TikTok-ului că legislația nu va fi adoptată în acest an.

Comitetul pentru Energie și Comerț din Camera Reprezentanților a votat săptămâna trecută în favoarea proiectului de lege cu 50-0, pregătindu-l pentru votul în plen.

CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, va vizita Capitolul miercuri într-o călătorie programată anterior pentru a discuta cu senatorii, a declarat o sursă informată a Reuters cu privire la această problemă. "Această legislație are un rezultat predeterminat: interzicerea totală a TikTok în Statele Unite", a declarat compania înaintea votului. "Guvernul încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituțional la libera exprimare", a adăugat ea.

Președintele Biden a declarat săptămâna trecută că va semna proiectul de lege. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat marți că obiectivul este să se oprească detinerea de asset-uri chineze în SUA, nu să se interzică TikTok-ul. "Vrem ca TikTok, ca platformă, să fie deținută de o companie americană sau deținută de China? Vrem ca datele de pe TikTok - datele copiilor, datele adulților - să rămână aici în America sau să meargă în China?", a spus el.

Este neclar dacă China ar aproba vreo vânzare sau dacă activele TikTok-ului în Statele Unite ar putea fi retrase în șase luni. Dacă ByteDance nu ar reuși să facă acest lucru, magazinele de aplicații operate de Apple, Google și alții nu ar putea oferi legal TikTok sau furniza servicii de găzduire web pentru aplicațiile controlate de ByteDance.

În 2020, fostul președinte Donald Trump a încercat să interzică TikTok și WeChat-ul chinezesc, dar a fost blocat de instanțe. În ultimele zile, acesta a ridicat din nou îngrijorări cu privire la o interdicție. Rămâne neclar dacă WeChat-ul Tencent sau alte aplicații chinezești cunoscute ar putea fi interzise în baza acestei legislații. O eventuală retragere forțată a TikTok-ului din Statele Unite ar întâmpina cu siguranță contestații legale, pe care compania ar trebui să le depună în termen de 165 de zile de la semnarea proiectului de lege de către președinte. În noiembrie, un judecător american a blocat o interdicție a statului Montana privind utilizarea TikTok-ului, după ce compania a dat în judecată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel