Încă se plătesc indemnizații de sprijin COVID-19: Cine ia 2.500 de lei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Anumiți români încă primesc indemnizații de sprijin COVID-19 care se ridică la 2.500 de lei. Te numeri printre aceștia?

Peste 280 de bistriţeni s-au aflat anul acesta pe lista beneficiarilor prevederilor OUG 132/2020, încasând 41,5% din salariul mediu brut pe economie sub formă de indemnizaţie de sprijin COVID-19, ca urmare a reducerii veniturilor din cauza pandemiei, potrivit datelor făcute publice de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Bistriţa-Năsăud.

Numărul mediu de beneficiari ai acestui tip de indemnizaţie a fost, în urmă cu doi ani, de 328 persoane, apoi a urcat, în anul 2021, la 376 persoane, pentru ca în primele nouă luni ale acestui an numărul mediu să fie de 284 persoane.

Directorul executiv al AJPIS Bistriţa-Năsăud, Nastasia Ani Bob, a precizat marţi, pentru Agerpres, că la sfârşitul lunii septembrie mai erau în plată 240 de beneficiari, care primesc lunar 2.529 de lei.

Printre cei care încasează aceste indemnizaţii se numără arbitri, antrenori, persoane fizice autorizate care vând în pieţe, stomatologi, dar şi un avocat. Toţi aceşti bistriţeni susţin că veniturile lor lunare din 2022 sunt în continuare mai mici decât media veniturilor lunare din anul 2019.

Cererile pentru indemnizaţiile de sprijin COVID-19 pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale şi profesii liberale au fost depuse în baza unor declaraţii pe propria răspundere. 

Citește și:

Șomerii primesc 1.000 de lei de la stat. Iată în ce condiţii

Președintele României a promulgat legea prin care mai mulți șomeri care vor să se angajeze full time vor primi un stimulant de 1.000 de lei.

Klaus Iohanis a promulgat legea care privește mărirea primei de activare primită de șomeri, de la 500 de lei la 1.000 de lei.. Aceștia trebuie să se angajeze cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin trei luni. Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 60/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul forței de muncă a  fost aprobată, conform Administrației Prezidențiale.

Conform noilor prevederi, va fi majorat cuantumul primei de activare a șomerilor înregistrați care nu beneficiază de indemnizație, dacă se angajează cu normă întreagă, pe perioada minimă de trei luni.

Care sunt noile prevederi

- majorarea cuantumului primei de activare, de la 500 de lei la 1.000 de lei

- majorarea cuantumului subvențiilor acordate angajatorilor, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru încadrarea în muncă a persoanelor considertate ca făcând parte din grupurile vulnerabile pe piața muncii

- angajatorii care încheie un contract de ucenicie, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună

- angajatorii care încheie un contract de stagiu, în condițiile legii, să beneficieze, la cerere, pe perioada derulării contractului de stagiu, de o sumă în cuantum de 2.250 de lei pe lună.

Care dintre șomeri reprezintă o prioritate în acest moment

Prioritari sunt părinții unici susținători ai familiilor monoparntale, șomerii de lungă durată,  lucrătorii vârstnici (45-64 de ani), persoanele cu dizabilități, persoanele cu nivel redus de educație, membrii minorității rome, persoanele din mediul rural (în special cele din agricultura de subzistență și semi-subzistență, cu domiciliul sau reședința în regiunile Centru, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est și Vest). Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel