Încă două decese din cauza rujeolei, în România, un bebeluș și un bărbat de 35 de ani, nevaccinat
Încă două decese din cauza rujeolei, în România, la un bebeluș care nu era eligibil pentru vaccinare, respectiv la un bărbat de 35 de ani, nevaccinat.
Încă două persoane au decedat din cauza rujeolei, în România, de la decretarea epidemiei la începutul lunii decembrie. Este vorba de un bebeluș de 7 luni, din județul Brașov, și un bărbat de 35 de ani, din București, nevaccinat împotriva rujeolei, anunţă Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), transmite Realitatea Plus.
Bebelușul nu era eligibil pentru vaccinarea ROR, a cărui primă doză se efectuează la12 luni, cu a doua doză la vârsta de 5 ani.
Numărul cazurilor de rujeolă din țara noastră continuă să crească. Numai în ultima săptămână au fost confirmate peste 450 de cazuri, fapt ce reprezintă aproximativ 18% din totalul îmbolnăvirilor din 2023.
Ce este rujeola
Rujeola sau pojarul este o boală a copilăriei cauzată de un virus care face parte din genul Morbillivirus, familia Paramyxoviridae. Boala afectează celulele pulmonare și faringiene și se răspândește ușor prin tuse, strănut sau atingerea unei suprafețe contaminate. Persoanele infectate sunt contagioase timp de câteva zile, înainte de apariția simptomelor.
Potrivit Centrului pentru Controlul și prevenirea Bolilor (CDC), virusul rujeolic poate trăi până la două ore în aer, într-un spațiu în care o persoana infectată a tușit sau a strănutat.
Infecția apare într-o succesiune de etape, de-a lungul unei perioade de două până la trei săptămâni. În primele 10-14 zile după infectare nu există semne sau simptome, virusul rujeolic fiind în perioada de incubație.
De obicei, boala debutează cu febră ușoară până la moderată, adesea însoțită de tuse persistentă, rinoree (curgerea nasului), ochi inflamați (conjunctivită), durere în gât și apariția petelor Koplik (pete mici albe care apar în cavitatea bucală).
Aceste simptome pot dura 2-3 zile si sunt urmate de apariția unei erupții de pete mici roșii la nivelul pielii, dintre care unele sunt ușor proeminente. Acestea apar inițial la nivelul feței, se extind pe brațe și trunchi, apoi pe coapse și picioare.
În același timp, febra crește brusc, adesea până la 40 – 410C. După acest episod, erupția dispare treptat de la nivelul feței și în final, de pe restul zonelor afectate. O persoană este contagioasă cu aproximativ 4 zile înainte și 4 zile după apariția erupției cutanate.
Care este calendarul național de vaccinare
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, România are cuprins în calendarul național de vaccinare următoarele vaccinuri:
În maternitate sunt efectuate vaccinul Hepatitic B, ce se face în primele 24 de ore de la naștere, și vaccinul de tip Calmette Guerrin (BCG), care se face la 2-7 zile de la naștere.
La medicul de familie, la 2, la 4 și la 11 luni de la naștere, sunt administrate vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemiphilus B-hepatitic (DTPa-VPI-HiB-Hep.B) și vaccinul pneumococic conjugat.
La 12 luni se administrează prima doză de vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR), urmând ca a doua să fie administrată la vârsta de 5 ani.
La 6 ani este administrat vaccinul difetro-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI), iar la 14 ani vaccinul diftero-tetanic pentru adulți/vaccin diftero-tetano-pertussis acelular.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News