Înainte de venirea iernii, Ucraina va primi de la Marea Britanie un "sprijin practic crucial"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Înainte de venirea iernii, Ucraina va primi de la Marea Britanie un  sprijin practic crucial. Sursa - pixabay.com
Înainte de venirea iernii, Ucraina va primi de la Marea Britanie un sprijin practic crucial. Sursa - pixabay.com
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, i-a promis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Marea Britanie va oferi un "sprijin practic crucial" Ucrainei înainte de venirea iernii în rezistenţa sa împotriva Rusiei, în cadrul unei vizite întreprinse vineri la Kiev, potrivit EFE.

La întâlnirea cu Zelenski, Cleverly a promis că Regatul Unit va aloca încă trei milioane de lire sterline (3,4 milioane de euro) în sprijinul aşa-numitului Fond de parteneriat pentru o Ucraină rezilientă, destinat reconstrucţiei infrastructurii locale considerate "vitale" care a fost afectată de atacurile ruseşti.

"Marea Britanie este alături de Ucraina. Astăzi am anunţat un pachet de sprijin pentru prietenii noştri ucraineni în lupta lor, începând cu ambulanţe până la un sprijin crucial pentru victimele violenţelor sexuale comise de armata rusă", a declarat şeful diplomaţiei britanice, potrivit unui comunicat al Foreign Office.

Londra va furniza alte 35 de vehicule de intervenţie, între care 24 de ambulanţe şi şase vehicule blindate, care vor ajunge în Ucraina din Regatul Unit cu scopul de a sprijini populaţia civilă.

"Pe măsură ce iarna se instalează, Rusia încearcă în continuare să frângă determinarea ucrainenilor prin atacuri brutale împotriva civililor, spitalelor şi infrastructurii energetice. Rusia va eşua", afirmă Cleverly în comunicat.

Ministru britanic a spus că a putut constata "personal" cum eforturile ţării sale "ajută civili curajoşi să reziste şi să reconstruiască". "Sprijinul nostru va continua atât timp cât va fi nevoie pentru ca această ţară remarcabilă să îşi revină", a dat asigurări el.

Vizita lui Cleverly are loc într-un moment în care forţele ruse încearcă să exploateze condiţiile grele odată cu scăderea temperaturilor şi căderea zăpezii în Ucraina prin comiterea de atacuri brutale împotriva populaţiei civile şi a infrastructurii energetice pentru a exacerba criza umanitară.

Deplasarea şefului diplomaţiei britanice la Kiev vine la câteva zile după ce, sâmbăta trecută, premierul britanic Rishi Sunak a efectuat la rândul său o vizită în capitala Ucrainei şi a promis un pachet de ajutor în valoare de 50 de milioane de lire sterline (58 de milioane de euro) ca sprijin militar de apărare.

 

Preşedintele Zelenski spune că mai sunt de eliberat aproximativ 2.000 de localităţi

Aproximativ 2.000 de oraşe şi sate mai trebuie să fie eliberate de trupele ruse, potrivit președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Birolul prezidenţial din Kiev a făcut această declaraţie într-un mesaj video adresat politicienii locali francezi. Oraşe precum Mariupol de la Marea Azov sau Volnovaha din regiunea Doneţk au fost complet distruse de atacurile ruseşti, a adăugat şeful statului ucrainean.Oraşe Armata ucraineană a eliberat aproximativ 1.880 de sate de la începutul războiului, a declarat adjunctul şefului biroului prezidenţial, Kirilo Timoşenko, scrie Agerpres.

Pace fragilă între Rusia și Ucraina, Zelensky: Compromisurile vor aduce sânge nou

Orice concesiune a pământului nostru sau a suveranității noastre nu poate fi numită pace. Compromisurile vor aduce sânge nou”. Acestea sunt cuvintele președintelui ucrainean, Volodymyr Zelensky, într-un discurs video la Forumul Internațional de Securitate din Halifax postat pe Telegram.

Pentru Zelensky, ”adevărata pace durabilă și cinstită nu poate fi decât rezultatul demontării complete a agresiunii ruse”. 

"Sunt 10 puncte în propunerea de pace ucraineană. Sunt provocări care trebuie depășite pentru binele și securitatea Ucrainei, a Europei și a lumii", a adăugat Zelensky amintind că a prezentat propunerea de la Kiev Adunării Generale a Națiunilor Unite și la summitul G20. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel