Data publicării:

Înainte de atac, Hamas a făcut o tranzacție de 800 de milioane de dolari. Mișcarea arată că teroriștii au premeditat totul

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Israel anchetează ipoteza lansată de doi cercetători americani cu privire la existența unor informații prealabile atacurilor din 7 octombrie, care ar fi fost utilizate de unii investitori cu scopul de a obține profituri din titluri de valoare israeliene.

Un studiu realizat de profesorii de drept Robert Jackson jr., de la Universitatea din New York, și Joshua Mitts, de la Universitatea Columbia, spune că au fost efectuate vânzări neobișnuite de obligațiuni înaintea atacurilor teroriste care au lovit Israelul pe data de 7 octombrie 2023.

'Cu câteva zile înaintea atacurilor, agenții burselor au părut să anticipeze evenimentele', au arătat experții, subliniind 'creșterea bruscă și semnificativă' pe data de 2 octombrie a interesului pentru Fondul de Tranzacționare Israelian (MSCI).

Datele studiului provin de la Autoritatea israeliană de Reglementare Financiară (FINRA). Potrivit studiului, citat de Reuters, investitorii au vândut active la prețuri mai mari în speranța că scăderea valorilor va permite achiziții ulterioare la tarife mai reduse.

Practic, gruparea Hamas ar fi făcut tranzacții pe bursă bazate pe informații confidențiale, fiind o infracțiune foarte gravă, numită 'insider trading'. În perioada 14 septembrie - 5 octombrie, teroriștii Hamas au tranzacționat milioane de acțiuni a zeci de companii israeliene listate la Bursa din Tel-Aviv. Hamas a folosit tehnica vânzare în lipsă, adică short selling, care aduce profit în cazul în care bursele scad, nu cresc, cum este în mod normal.

Profesorii Robert Jackson jr., de la Universitatea din New York, și Joshua Mitts, au descoperit aceste tranzacții. După 7 octombrie, Bursa din Tel-Aviv a scăzut, așa cum se aștepta Hamas. În consecință, gruparea Hamas a făcut profit în valoare de 800 de milioane de dolari doar din tranzacționarea acțiunilor unei singure companii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel