Data publicării:

În viitoarele misiuni spațiale ar trebui să fie trimise doar femei, spun specialiștii. Iată motivul

Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels
Fotografie de la RDNE Stock project/ Pexels
Pentru viitoarele misiuni spațiale de lungă durată, cum ar fi cele pe Marte, ar trebui luată în considerare trimiterea de echipaje compuse doar din femei, potrivit unui studiu.  

Potrivit unor noi cercetări, primele misiuni pe Marte ar trebui să fie efectuate doar de femei astronaute. Motivul este pur biologic: consumă mai puține resurse decât bărbații. Mai mult, după cum se știe, în lansările în spațiu fiecare kilogram de greutate face o diferență semnificativă în ceea ce privește costurile, resursele disponibile și oportunitățile de studiu/cercetare.


În medie, este nevoie de 7 până la 9 luni pentru a ajunge pe Marte. Șapte luni reprezintă deja mult mai mult decât șederea medie a astronauților la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), cu diferența că laboratorul care orbitează se află la ”doar” 400 de kilometri deasupra nivelului mării este aprovizionat în mod constant de navele de marfă.

Cel puțin pentru primii călători pe Marte, ”stații de realimentare” nu ar fi disponibile de-a lungul rutei de aproximativ 250 de milioane de kilometri, dacă nu se fac planuri ad-hoc.

Aceasta înseamnă că cei care pleacă trebuie să consume cât mai puține resurse pentru a face călătoria de pionierat mai ”sustenabilă”, garantând sosirea la destinație și întoarcerea acasă – probabil doi ani mai târziu.

Pur și simplu, femeile au un necesar de energie, apă și oxigen semnificativ mai mic decât bărbații, chiar și cu aceeași înălțime.

Ce spune noul studiu

Exact asta a calculat un nou studiu realizat de o echipă internațională de cercetare condusă de oameni de știință francezi de la Institutul de Medicină Spațială Fiziologică (MEDES) din Toulouse, care au colaborat îndeaproape cu colegii din Echipa de Medicină Spațială – Centrul European de Astronauți al Agenției Spațiale Europene (ESA) din Köln (Germania) și a companiei Sport Science Synergy LLC.

Cercetătorii, coordonați de Dr. Jonathan PR Scott, au măsurat consumul de oxigen, producția de dioxid de carbon, consumul de energie și necesarul de apă al bărbaților și femeilor în misiuni spațiale de lungă durată, observând că astronauții bărbați, doar pentru constituția corporală au consumat mult mai multe resurse decât colegele lor, femeile.

Mai exact, cu 60% mai mult oxigen; cu 17% mai multă apă; și cu 30% mai multă cheltuială energetică. La aceasta se adaugă și o producție suplimentară de 60% dioxid de carbon. 

Mai mult, nu trebuie uitat că cercetările din anii 1950 au arătat că sistemul reproducător al bărbaților este expus la riscuri mai mari de radiații (radiațiile cosmice reprezintă unul dintre principalele riscuri ale călătoriei).

Rezumatul studiului

”Aceste date, combinate cu trecerea actuală către modulele spațiale cu diametru mai mic, indică o serie de avantaje potențiale ale echipajelor exclusiv feminine în timpul viitoarelor misiuni de explorare a spațiului uman”, au scris oamenii de știință în rezumatul studiului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel