Data actualizării:
Data publicării:

În anii `90, România era ”în toate mările lumii”: Pare ireal, dar produceam 300.000 de tone de pește pe an. Carmen Avram: Fabricile s-au pierdut. Ambarcațiunile se... ”scufundaseu”

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Politica
WhatsApp
Pescuitul în România/ foto pexels ilustrativ
Pescuitul în România/ foto pexels ilustrativ

Deși pare ireal, în anii `90, România producea 300.000 de tone de pește pe an, oferea 50.000 de locuri de muncă în pescuit și pește pentru milioane de români. Astăzi, importăm de 300 de milioane de euro, 90% din peștele pe care-l mâncăm și acela puțin, doar 8 kilograme pe an. Europenii, în medie, consumă 25 de kilograme pe an. 

”Aveam resurse piscicole importante. În zona Mării Negre, a Dunării, a Deltei, de-a lungul principalelor râuri, o mare parte a populației a avut mereu, ca activitate principală, pescuitul. Și erau și foarte multe locuri de muncă, pentru că-n anii `90 pescuitul era un sector care oferea locuri de muncă pentru 50.000 de pescari și familiile lor, dar și hrană pentru milioane de români. Astăzi pare ireal și poate puțini ne cred, dar România producea pe atunci cam 300.000 de tone de pește pe an.

Aveam flotă de pescuit pe care o găseai prin toate mările lumii. România era în toate mările lumii. Eram pe locul trei în Europa la pescuit oceanic. Și știm cu toții ce s-a întâmplat cu flota aceea... cum s-ar spune ”peștele de la cap se împute”. 32 de ani mai târziu producem în jur de 28.000 de tone de pește pe an, adică de 10 ori mai puțin decât în anii `90 și importăm 90% din cât se consumă în România, în condițiile în care avem peste jumătate de milion de hectare de luciu de apă.

Importăm pește de 300 de milioane de euro

Fabricile s-au pierdut, am mai rămas cu o șesime din ce aveam și producem și consumăm infim. Românii consumă până-n 8 kilograme de pește pe an, pe cap de locuitor, conform datelor din 2018 și suntem la un consum de trei ori mai mic decât media europeană, care este undeva aproape de 25 de kilograme. Sloganul ”nicio masă fără pește” s-a dus pe apa sâmbetei și în loc să vindem la prețuri bune peștele românesc proaspăt, bun, importăm anual în valoare de 300 de milioane de euro.” a spus europarlamentarul Carmen Avram, pentru DCNews. 

Noi nu mai avem ambarcațiuni. Numărul lor era prin 2009 undeva la 400 - 440 de nave, iar zece ani mai târziu, în 2019, erau 166, adică trei sferturi dintre aceste bărci au dispărut în doar zece ani. Ne-au rămas navele mici, până-n 12 metri, restul... ”se scufundaseu” în politica internă a României. În timp ce UE oferă fonduri europene pentru modernizarea flotelor de pescuit din Uniune, oamenii își pot achiziționa motoare noi, performante, nepoluante, unelte de pescuit speciale, sunt unelte care acum se adaptează fiecărei specii de pește, noi nici măcar nu avem nici măcar în ce să băgăm banii.” a mai spus europarlamentarul. 

Vezi mai mult în video de la minutul 09:35: 

Youtube video image

Pentru a rămâne la curent cu activitatea europarlamentarului Carmen Avram, urmărește www.carmenavram.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel