În UE acoperișurile devin o soluție neprețuită la criza actuală a combustibililor fosili
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels
Fotografie creată de Los Muertos Crew, de la Pexels
UE nu are politici clare și, mai ales, un cadru de reglementare coerent pentru extinderea energiei solare fotovoltaice pe acoperișurile clădirilor.

Aceasta este ceea ce reiese dintr-un raport recent, care evidențiază modul în care barierele administrative, politice și economice blochează tranziția către un viitor regenerabil și echitabil, potrivit unui articol publicat de Europa Today.

Raportul, intitulat Rooftop Solar PV Comparison Report și produs de Climate Action Network Europe, compară reglementările și practicile din 11 țări europene (Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, România, Spania și Suedia) în domeniul fotovoltaicilor pe acoperișuri rezidențiale. 

Fiecare stat a primit o evaluare (de la 0 la 5 puncte) pe 6 domenii cheie: guvernanță, stimulente și scheme de sprijin, proceduri de autorizare, partajarea energiei și autoconsum colectiv, comunități energetice și, în sfârșit, măsuri suplimentare pentru a sprijini o utilizare mai răspândită a panourilor fotovoltaice pe acoperiș.

Revoluția energetică începe de pe acoperiș

Competitivitatea costurilor și accesibilitatea energiei solare fotovoltaice pe acoperișuri fac din aceasta o soluție neprețuită la criza actuală a combustibililor fosili, iar guvernele trebuie să se străduiască să rezolve orice obstacol pentru a vedea instalarea fotovoltaică solară pe acoperișuri în toată Europa și închiderea supapelor de gaz.

Bruxelles este pe cale să dezvăluie pachetul REPowerEU și Strategia europeană pentru energie solară, prin care Comisia ar trebui să accelereze extinderea producției de energie fotovoltaică. Potrivit Can Europe, nu există timp de pierdut, iar din acest motiv a propus o foaie de parcurs pe care UE ar trebui să-l urmeze pentru a abandona complet gazul rusesc și pentru a sprijini tranziția la surse regenerabile. 

Cele trei inițiative principale sunt marcate de numărul 5:

  • cel puțin 5 milioane de renovări de clădiri noi,
  • cel puțin 5 milioane de panouri solare rezidențiale noi
  • și cel puțin 5 milioane de pompe de căldură noi pe an începând cu 2025.

Per Veerle Dossche, expert în politici energetice țările europene, a declarat: „Îmbunătățirea politicilor și cadrelor de reglementare și crearea mecanismelor adecvate de sprijin și de stimulare vor fi primii pași importanți în revoluția solară de pe acoperiș”.

Ideea Europei Can este că oamenii sunt în centrul schimbării

Comisia și statele membre ar trebui să ”protejeze familiile și comunitățile (începând cu cele mai vulnerabile) de riscul de a suferi creșterea costurilor vieții pe termen scurt și de a deveni rezistente la orice șocuri viitoare, permițându-le să fie protagoniștii unei tranziții energetice, responsabili pentru suficiența energetică, producția și consumul lor de energie”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel