În Suedia, bunicii pot primi bani pentru a avea grijă de nepoții lor în baza unei noi legi
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Pexels
Pexels
Suedia a lansat luni o lege revoluționară, care permite bunicilor să primească concediu parental plătit pentru a avea grijă de nepoții lor pentru până la trei luni în primul an de viață al copilului.

Dezvoltarea vine după ce parlamentul suedez, Riksdag-ul cu 349 de locuri, a aprobat în decembrie anul trecut propunerea guvernului privind transferul indemnizației parentale. Acest lucru are loc la 50 de ani după ce țara scandinavă a devenit prima din lume care a introdus concediul parental plătit pentru tați, nu doar pentru mame, scrie LATimes.

Conform legii, părinții pot transfera o parte din generosul lor concediu parental către bunicii copilului. Un cuplu de părinți poate transfera un maximum de 45 de zile către alții, în timp ce un părinte singur poate transfera 90 de zile, conform Agenției pentru Asigurări Sociale, o agenție guvernamentală care administrează sistemul de asigurări sociale.

Această țară scandinavă cu 10 milioane de locuitori, cunoscută pentru sistemul său de asistență socială finanțat de contribuabili, a construit de-a lungul generațiilor o societate în care cetățenii sunt îngrijiți din leagăn până în mormânt.

În Suedia, ai dreptul să fii complet liber de la muncă atunci când se naște copilul tău. Beneficiul parental este plătit pentru 480 de zile, adică aproximativ 16 luni, per copil. Din acestea, compensația pentru 390 de zile este calculată pe baza venitului integral al persoanei, în timp ce pentru celelalte 90 de zile, oamenii primesc o sumă fixă de 17 dolari pe zi.

Există și alte beneficii pentru părinții din Suedia — aceștia pot, de asemenea, să lucreze cu ore reduse până când copilul împlinește 8 ani, în timp ce angajații guvernamentali pot avea aceste ore reduse până când copilul împlinește 12 ani.

Alexandra Wallin, de la agenție, a declarat pentru radiodifuzorul suedez SVT că noua lege va „oferi oportunități mai mari.” Cu toate acestea, regulile pentru bunici, a spus ea, sunt aceleași ca pentru indemnizația parentală obișnuită și necesită ca persoana să fie asigurată pentru indemnizația parentală, ceea ce majoritatea oamenilor din Suedia sunt.

Există condiții pentru indemnizația parentală — un pensionar poate, de asemenea, să ia concediu parental, de exemplu, caz în care compensația este bazată pe pensia persoanei. O persoană nu poate căuta de lucru sau studia în timpul în care primește indemnizația parentală.

În orașul central Avesta, la aproximativ 140 de kilometri nord-vest de Stockholm, Ritva Kärkkäinen a declarat pentru SVT că ia în considerare să-și ia timp liber de la muncă pentru a avea grijă de nepoții ei.

În 1974, Suedia a înlocuit concediul de maternitate specific de gen cu concediul parental pentru ambii părinți. La acea vreme, așa-numita asigurare parentală le permitea părinților să ia șase luni liber de la muncă pentru fiecare copil - fiecare părinte având dreptul la jumătate din zile.

Cu toate acestea, după acea mișcare, doar 0,5% din concediul parental plătit a fost luat de tați, conform Agenției pentru Asigurări Sociale. Astăzi, tații din Suedia iau aproximativ 30% din concediul parental plătit, a spus agenția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel