În SUA s-a decis succesorul lui Nancy Pelosi. Cine e Kevin McCarthy, cel care a dus o luptă la baionetă pentru șefia Camerei Reprezentanților
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tudor Curtifan
WhatsApp
Republicanul Kevin McCarthy, noul șef al Camerei Reprezentanților din Congresul american. Foto: Kevin McCarthy @OfficialFacebook
Republicanul Kevin McCarthy, noul șef al Camerei Reprezentanților din Congresul american. Foto: Kevin McCarthy @OfficialFacebook
În urma alegerilor din noiembrie 2022 (mid term elections), republicanii nu au înregistrat succesul preconizat. Marele „val roșu” nu a venit, republicanii nereușind să câștige Senatul, cea mai importantă Cameră a Congresului american, dar au câștigat - mult mai greu decât o arătau sondajele - Camera Reprezentanților condusă până de curând de controversata democrată Nancy Pelosi.

Republicanii dețin o majoritate de 222 de mandate la Camera Reprezentanților, din necesarul de 218.

Însă timp de aproape o săptămână liderul republican Kevin McCarthy nu a reușit să își conving colegii să fie votat ca speaker - șef al Camerei Reprezentanților.

A fost un blocaj de 5 zile, fără precedent de la Războiul Civil american încoace. În cele 14 runde de alegeri, Kevin McCarthy nu a putut întruni cele 220 de voturi necesare pentru a deveni șeful Camerei Reprezentanților. A 15-a oară a fost însă cu „noroc” pentru liderul republican.

Votul în urma căruia acesta a fost ales speaker al Camerei a început vineri seară și s-a încheiat în dimineața zilei de sâmbătă.

Blocajul a fost generat de luptele interne din cadrul Partidului Republican.

În pofida faptului că a fost susținut deschis chiar și de Donald Trump, Kevin McCarthy nu reușise până azi să își convingă colegii de partid să îl voteze. Acestuia i s-au opus o serie de republicani trumpiști.

În timpul negocierilor Kevin McCarthy a făcut mai multe concesii colegilor săi care se opuneau numirii.

McCarthy a fost de acord cu o cerere a grupului de linie dură ca orice parlamentar să poată solicita în orice moment îndepărtarea sa. Acest lucru îi va tăia brusc puterea pe care o va deţine atunci când va încerca să adopte legislaţia pe probleme critice, inclusiv finanţarea guvernului, abordarea plafonului datoriei naţiunii care se profilează şi alte crize ce pot apărea.

Cine e Kevin McCarthy, noul speaker al Camerei Reprezentanților

2. Republican... (kevin-mccarthy-sua_63522200.jpg)

Republicanul Kevin McCarthy, noul șef al Camerei Reprezentanților din Congresul american. Foto: Kevin McCarthy @OfficialFacebook

Kevin McCarthy a fost până azi liderul republicanilor din Camera Reprezentanților. McCarthy se numără printre republicanii care au refuzat să recunoască victoria președintelui Joe Biden în fața lui Donald Trump.

Kevin McCarthy s-a născut  pe data de 26 ianuarie 1965 și se află la al nouălea mandat în Camera Reprezentanților.   Kevin McCarthy a fost un susținător al președintelui Donald Trump iar după înfrângerea acestuia în 2020 a susținut declarațiile lipsite de dovezi privind fraudarea alegerilor prezidențiale americane. Totuși, el a condamnat atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2020, când susținători ai lui Donald Trump au luat cu asalt Congresul american, într-o acțiune fără precedent în istoria Statelor Unite ale Americii.  

După insurecția de la Capitoliu, Kevin McCarthy declarase că alegerile din 2020 au fost legitime și l-a acuzat pe Donald Trump de instigare la revoltă. În cele din urmă și-a schimbat poziția după ce relațiile cu fostul președinte american s-au normalizat.

Din 2019 a fost liderul minorității republicane în Camera Reprezentanților. 

În ceea ce privește poziția sa cu privire la războiul din Ucraina, unde democrata Nancy Pelosi, predecesoara sa, avea poziții pro-ucrainene fără echivoc, Kevin McCarthy se declară și el un susținător al Ucrainei.

El a declarat de mai multe ori că ajutorul militar al SUA trebuie să continue, dar fără să mai fie un „cec în alb”. Ne așteptăm însă ca în mandatul lui Kevin McCarthy ajutorul acordat Ucrainei să fie monitorizat și îngreunat birocratic.

Kevin McCarthy este al 55-lea președinte  al Camerei Reprezentanților.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel