În Rusia lui Putin poți scăpa ușor de pușcărie dacă pleci la război. Peste 20.000 de deținuți ar fi ajuns deja în Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
În Rusia lui Putin poți scăpa ușor de pușcărie dacă pleci la război. Peste 20.000 de deținuți ar fi ajuns deja în Ucraina / Foto: Pixabay, de Claudio_Scott
În Rusia lui Putin poți scăpa ușor de pușcărie dacă pleci la război. Peste 20.000 de deținuți ar fi ajuns deja în Ucraina / Foto: Pixabay, de Claudio_Scott
Peste 20.000 de deținuți din Rusia ar fi fost recrutați ca să lupte în războiul din Ucraina.

Peste 20.000 de prizonieri au fost deja recrutați pentru a lua parte la ostilitățile din Ucraina, a declarat Olga Romanova, șefa Fundației "Rusia în spatele gratiilor", un ONG caritabil care oferă asistență condamnaților și familiilor acestora, scrie Proekt Agenția.

În urmă cu o săptămână, numărul deținuților recrutați era estimat la aproximativ 15 mii de persoane, iar asta înseamnă că în șapte zile numărul acestora a crescut cu cel puțin 5 mii.

Potrivit șefei ONG-ului, un astfel de salt brusc se datorează faptului că Grupul Wagner a început să recruteze prizonieri în coloniile dincolo de Urali. Înainte de aceasta, reprezentanții grupului se limitau doar la partea europeană a Rusiei. În plus, după cum explică aceasta, Wagner a început să recruteze pentru război și bărbați care execută pedepse în coloniile rusești din țările care fac parte din Comunitatea Statelor Independente: de exemplu, din Belarus și Tadjikistan. 

Când au început să fie recrutați deținuții

Rapoartele despre recrutarea prizonierilor de către Grupul Wagner au început să apară la jumătatea lunii iulie, mai târziu au existat rapoarte despre recrutarea de bărbați în colonii și alte formațiuni. Până la jumătatea lunii septembrie, numărul mercenarilor recrutați în acest fel, conform estimărilor lui Romanova, se apropia de 10.000.

După cum a notat Romanova, la începutul săptămânii trecute, numărul prizonierilor trimiși la război era deja estimat la 12.000. Adică într-o lună creșterea a fost de 2 mii de oameni. Până la sfârșitul săptămânii, canalul de Telegram Avtozak.LIVE, pe baza datelor de la Rusia Sitting și Gulagu.net, a estimat la 15.000 numărul de potențial recrutați pentru război.

Dacă acum au fost deja recrutați peste 20 de mii de prizonieri, atunci numărul recruților a crescut cu cel puțin 5 mii în doar o săptămână. Romanova a scris pe canalul ei de Telegram, în urmă cu 10 zile, că prizonierii erau recrutați și în Urali, când s-a raportat că sunt recrutați nu doar de Wagner, ci și de alte grupări paramilitare. Activista pentru drepturile omului a precizat că recrutorii au început să opereze în regiunile Urali de la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit Olgăi Romanova, 1.500 de oameni au fost duși imediat la război din primele trei zone din Teritoriul Perm vizitate de recrutori.

Iertarea oferită prizonierilor


Săptămâna trecută, în legătură cu omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, care controlează Grupul Wagner, publicația a arătat un videoclip cu livrarea certificatelor de grațiere prizonierilor care au luptat în grupul de mercenari. Pe videoclip, se putea vedea că aceste certificate au fost eliberate pe baza decretului lui Putin. Unul dintre prizonierii grațiați trebuia să stea în închisoare timp de 13 ani.

Romanova a menționat că procesul de grațiere a deținuților este o procedură complexă din punct de vedere juridic, care începe cu comisiile de grațiere ale camerelor publice regionale. Începutul acestei proceduri nu a fost încă cunoscut, în ciuda primelor sesizări de grațiere. De la sfârșitul lunii septembrie, potrivit Important Stories și Gulagu.net, condamnații au fost recrutați și de Ministerul rus al Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel