În România nu vor fi construite garduri la frontiere (surse)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Pixabay / În România nu vor fi construite garduri la frontiere (surse)
Pixabay / În România nu vor fi construite garduri la frontiere (surse)
În România nu vor fi construite garduri la frontiere, urmând ca proiectul pilot pe care autorităţile române îl vor face cu Comisia Europeană şi instituţiile europene să fie unul de bune practici, pentru a arăta cum se cooperează şi se protejează graniţele externe, potrivit unor surse politice.  

"În România nu este vorba despre garduri", au transmis sursele citate.

De asemenea, aceleaşi surse au precizat că proiectul pilot pe care România îl va realiza împreună cu Comisia Europeană şi instituţiile europene este pentru "a arăta cum se cooperează şi se protejează frontiera şi va fi un proiect de bune practici, care să poată să fie exportat şi către alte frontiere externe ale UE".

Sursele politice au indicat că în ceea ce priveşte Bulgaria, situaţia este diferită, această ţară având deja garduri cu Turcia şi fiind pe ruta de migraţie şi sursă de intrare către UE.

Liderii Uniunii Europene au convenit la summitul de la Bruxelles o serie de măsuri menite să reducă numărul migranţilor care sosesc ilegal pe teritoriul UE, a transmis, vineri, Agenţia de presă dpa.

"Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după summit, vineri, la primele ore ale dimineţii.

Măsurile convenite includ iniţative de întărire a protecţiei infrastructurii la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, prin camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică.

Statele UE vor de asemenea să faciliteze recunoaştere reciprocă a returnărilor, într-o tentativă de a creşte numărul acestora, a mai spus Von der Leyen.

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din ţările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluţie, la care nu se face însă referire explicită în textul declaraţiei adoptate.

La sfârşitul summitului, Nehammer şi-a exprimat totuşi satisfacţia: 'Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe', a spus el, citat de AFP, salutând o 'claritate fără precedent'.

"Avem angajamentul clar al Comisiei pentru a susţine proiecte-pilot atât în Bulgaria, cât şi în România", a adăugat Nehammer, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel