În România, cine câștigă puțin plătește mai mult decât cel care câștigă mult. Daniel Dăianu, CF, despre excepțiile pentru IT-iști: Asta sună a șantaj
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto DCNews
foto DCNews
Daniel Dăianu a vorbit despre situația fiscală din România, pentru DCNews și DCNewsTV, referindu-se, punctual, la mai multe aspecte. 

”Din păcate - și asta este o boală pe care o tragem de ani buni - este că de fiecare dată guvernele au avut în față cum să facem ca să răspundem nevoilor de tot felul, fie ale economiei reale, de investiții, fie ale oamenilor. Și este de înțeles, pentru că am avut aceste șocuri. Pe de altă parte, nu a existat atenția cuvenită părții de venituri din buget. În mod sistematic, s-a spus, de către unele partide, că nu este cazul să facem modificări în regimul fiscal care să aducă mai multe resurse bugetului public. Nici acum nu se înțelege și există foarte multă ipocrizie... Sunt partide care, în retorica lor ideologică - și nu mă refer numai la PNL - vorbesc despre cota unică. Cota unică nu mai există! Eu înțeleg că ai o dezbatere ideologică cu PSD, adept al progresivității. Nu comentăm regimul mai potrivit pentru România în momentul de față, dar n-au dreptate nici unii, nici ceilalți pentru că noi nu avem cotă unică, iar regimul fiscal este foarte inechitabil în sensul în care cei care câștigă mai puțin, proporțional, plătesc mai mult decât cei care câștigă mai mult. Este un regim fiscal extrem de distorsionat prin portițe și exceptări, adică un om simplu, fie că este medic, profesor, inginer salariat, fie că este vorba de bugetar, nu poate optimiza, ei trebuie să plătească. Alții,pe care nu-i numesc neapărat șmecheri, au exercitat presiuni și au găurit regimul fiscal” a spus Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, în interviul acordat lui Alex Vlădescu, la D`ECONOMIC NEWS. 

Acesta subliniază că digitalizarea ANAF nu va schimba nimic radical, ci trebuie eliminate portițe, exceptări. Daniel Dăianu spune că facilitățile fiscale pentru IT la început au fost justificate, dar ”problema este de ce în continuare să plătească mai puțin decât un profesor, un medic, de ce?”, argumentând că oricum ei câștigă mult mai mult. Despre argumentul din IT ”plecăm din România”, președintele CF subliniază: ”Dom`le, asta sună a șantaj”. ”Ei spun cam așa, dacă faceți un regim fiscal echitabil, moral, facem în așa fel încât să câștigăm mai mult în altă parte” adaugă Daniel Dăianu. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel