Data actualizării:
Data publicării:

Centrala verde a Europei va produce hidrogen, combustibilul viitorului. Energie pentru 200 de milioane de gospodării

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Nick Collins, de la Pexels
Fotografie creată de Nick Collins, de la Pexels
Promotorii acestui proiect l-au numit ca fiind „centrala electrică verde a Europei”: proiectul prevede turbine de 65 GW până în 2030, mai mult de jumătate din întreaga capacitate instalată astăzi în întreaga UE. 

Parcul eolian al Europei va fi creat offshore în Marea Nordului și va fi responsabil pentru producția de hidrogen verde care va fi transportat pe întregul continent. Țările implicate în acest proiect sunt Germania, Olanda, Danemarca și Belgia, potrivit Europa Today.

Acordul dintre cele 4 țări are ca scop creșterea de zece ori a capacității de energie eoliană offshore din acea regiune, investițiile totale din sectorul privat fiind estimate să ajungă la 135 de miliarde de euro.

Odată finalizată, centrala ar putea furniza energie la peste 200 de milioane de gospodării, practic întreaga populație a UE, după relatările lui Brian Vad Mathiesen, cercetător în domeniul energiei regenerabile la Universitatea din Aalborg din Danemarca.

În realitate, pe lângă consumul intern, maxiparcul eolian își propune să răspundă cerințelor industriei, precum cea a oțelului, care caută surse de încredere pentru a se desprinde de petrol și gaze. 

Infrastructura gazoductelor existente va asigura alimentarea cu hidrogen

Vântul constant care bate peste Marea Nordului este o garanție în acest sens. Dincolo de punerea în funcțiune a turbinelor eoliene, prin proiect trebuie să se asigure că centrala va produce hidrogen care va fi pompat în rețea, alimentarea fiind asigurată prin conversia gazoductelor existente în care Germania deja a investit  cu ceva timp în urmă.

„Folosirea vântului, folosirea Mării Nordului are o tradiție îndelungată în țările noastre”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, fost primar al Hamburgului, un nod maritim din Marea Nordului. 

Proiecte realizate 100% din fonduri private

Capacitatea de a realiza aceste proiecte doar cu fonduri private este unul dintre motivele entuziasmului unor țări precum Olanda: „Sunt atât de fericit că unele dintre aceste parcuri eoliene sunt acum în dezvoltare fără implicarea banilor publici”, a declarat premierul olandez, Mark Rutte.

Birocrația autorizațiilor a fost redusă de la 6 ani la 1 an

Un alt aspect important vizează autorizațiile: noul proiect a fost prezentat aproape concomitent cu publicarea RePowerEU, planul Comisiei Europene care, printre altele, intenționează să reducă povara pentru construcția de parcuri eoliene: „Astăzi avem concesiune între șase și nouă ani”, a explicat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Conform planului de la Bruxelles, acești timpi ar fi fost reduși la doar un an.

Scopul Comisiei Europene este de a atinge o capacitate de energie eoliană instalată la nivelul UE de 480 GW până în 2030. Acest lucru ar necesita instalații anuale de 35 GW pe an între 2022 și 2030.

În 2021, în UE, au fost finanțate doar 19 GW de capacitate eoliană nouă. Numai proiectul celor 4 țări din Marea Nordului ar acoperi un sfert din obiectivul de la Bruxelles. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel