În nopţile de 3, 4 şi 5 noiembrie, o stea strălucitoare va apărea lângă Lună. Iată ce este
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Alex Andrews, Pexels
Fotografie de la Alex Andrews, Pexels
O stea strălucitoare va apărea în următoarele trei nopţi lângă Lună. 

"În serile de 3,4 și 5 noiembrie în preajma Lunii veți vedea o stea strălucitoare.

Este planeta Jupiter, care se vede foarte bine pe cerul de seară.

Cel mai aproape de Luna va fi în seara de 4 noiembrie, când se va vedea chiar deasupra ei.

Cer senin!", au scris pe Facebook cei de la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. 

Un savant născut la Sibiu a fost primul care a sugerat călătoria cu racheta spre Lună. Dumitru Prunariu: A construit una care ar fi putut zbura

Dumitru Prunariu, singurul român care a zburat în spaţiul cosmic, a declarat că un savant născut la Sibiu a fost primul care a avut ideea unui zbor cu racheta spre Lună. 

"Ne întrebăm de ce explorăm. Luna s-a format acum 4,6 miliarde de ani și oferă multe despre dezvoltarea planetelor. Noi vrem să aflăm mai mult despre ce s-a întâmplat cu Pământul nostru, ce procese s-au petrecut aici, ce s-a întâmplat într-o perioadă geologică foarte veche. Vrem să știm și noi cum ne-am format aici pe Pământ. Poate am venit din altă parte, poate sămânța vieții e universală în spațiu”, a spus Dumitru Prunariu.

"Luna a început să fie explorată mult mai devreme decât știm noi. În primul rând a fost privită cu telescoape. S-a considerat că există și viață pe Lună. Se considera ca se poate respira normal ca și pe Pământ. Apoi, a venit Hermann Oberth (savantul născut la Sibiu, la 25 iunie 1894, decedat la 28 decembrie 1989, în Germania - n.r.) și a spus că se poate zbura efectiv în spațiul cosmic cu o rachetă. A construit o rachetă foarte apropiată de una care ar fi putut zbura în spațiul cosmic. Mai târziu, rușii au avut un program întreg pentru Lună: în 1959 au lovit Luna cu un satelit, apoi au fotografiat fața nevăzută a Lunii. Au adus informații foarte interesante. Apoi au început zborurile pilotate spre Lună”, a povestit Prunariu, citat de Adevărul.

O planetă are nume de vârf de munte din România

O planetă aflată la 500 de ani lumină faţă de Pământ are numele unui vârf de munte din România. 

"După cum știți, noi ținem evidența corpurilor cerești cu nume românești, iar acum a venit timpul să vă anunțăm că pe cer există o planetă cu nume de vârf de munte românesc.

Planeta se rotește în jurul altei stele, una ca Soarele, ce-i drept, dar foarte îndepărtată de noi, pe la 500 de ani lumină.

Este o planetă ca Jupiter, dar foarte apropiată de steaua ei, adică total neprietenoasă cu viața, dar măcar are nume românesc.

Astronomii i-au dat inițial un nume... astronomic, XO-1b, dar în 2019 s-a organizat un concurs pentru denumirea câtorva planete, iar pasionații de astronomie din țara noastră au ales numele de Negoiu.

Steaua mamă a planetei Negoiu se află în constelația Corona Borealis, între stelele Arcturus și Vega, dar nu se vede cu ochiul liber.

Așadar, la sute de zeci de mii de miliarde de kilometri de noi se află o lume inospitalieră care are un nume românesc", scrie pe Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. VEZI AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel