În Ilfov continuă programul de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Prin depistarea polipilor precanceroși și eliminarea acestora putem evita apariția cancerului colorectal. Polipii adenomatoși sunt mase care pot deveni canceroase, precizează Consiliul Județean Ilfov.

Aproximativ 10% dintre polipii de colon sunt plați și greu depistabili, acești polipi prezentând un risc mai mare de a deveni canceroși, indiferent de marimea lor. Deși polipii hiperplazici se pot dezvolta atât în colon cât și în rect, aceștia nu sunt considerați precancerosi.

Consiliul Județean Ilfov și Spitalul Universitar de Urgență Militar ,,Carol Davila” și Asociația ,,Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România” (COPAC) cooperează în vederea implementării unui program de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale la nivelul județului Ilfov.

Pentru a se înscrie în program, ilfovenii eligibili vor proceda astfel:

- se vor adresa medicului de familie;

- dacă nu au medicul înscris în program, vor completa următorul chestionar (Formular de înscriere pentru pacienți testare cancer colorectal – Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (copac.ro) și experții COPAC îi vor direcționa telefonic către cel mai apropiat medic din Ilfov;

- instrucțiunile privind prelevarea probelor vor fi explicate pacientului de către medicul de familie;

- după ce proba este în posesia medicului de familie, acesta urmează procedura pentru efectuarea screeningului colorectal.

Inițiativa se adresează cu precădere persoanelor care fac parte din grupuri vulnerabile, dar pot participa toți locuitorii județului care au domiciliul în mediul rural sau urban, cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani, cu scopul de a accesa în mod gratuit servicii publice de sănătate specifice, precizează Consiliul Județean Ilfov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel