Data actualizării:
Data publicării:

”În fotbal ai nevoie de inteligență”. Ilie Dumitrescu, mesaj ferm pentru tinerii fotbaliști: Ai nevoie să știi să iei anumite decizii

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Ilie Dumitrescu a vorbut despre calitățile pe care trebuie să le aibă un antrenor de succes, dar a dat și sfaturi importante copiilor care cred că au de ales între școală și fotbal.

Ilie Dumitrescu, component al ”Generației de Aur”, a fost invitat într-o emisiune TV, unde a trecut printr-un ”test-rapid”, iar subiectele abordate au avut legătură atât cu echipa națională în care Gică Hagi a fost căpitan, cât și cu noua generație de fotbaliști, care au câștiga aprecierea suporterilor din România după cea mai recentă participare la un turneu final.

”Generația de Suflet are suflet. Generația de Aur avea...?”, a fost prima întrebare la ”testul-rapid” la care Ilie Dumitrescu a trebuit să răspundă pe scurt. ”Nu știu. Suflet. Și noi tot suflet, dar cred că au fost zone, anumite compartimente în care am avut jucători de excepție. Hagi, pentru mine, a fost cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc”, a declarat Ilie Dumitrescu în emisiunea ”În fața ta” de la Digi 24.

Edward Iordănescu, fostul antrenor al naționalei de fotbal, este cel care a pus acest nume, de ”generația de suflet”, formației care a reușit să se califice la EURO 2024 din Germania, unde a trecut de faza grupelor și s-a oprit în optimile de finală.

Cât privește ce ”trebuie să știe un antrenor bun”, Ilie Dumitrescu a punctat că ”trebuie să scoate maximum de la jucătorii pe care îi are la dispoziție. Să găsească sistemul în funcție de calitățile jucătorilor și să creeze o disciplină tactică așa cum s-a întâmplat la ultima participare la un turneu final al echipei naționale”.

”Ca să ai o imagine puternică, un număr important de jucători trebuie să se ridice la un nivel foarte bun, la cluburile importante de unde fac pasul. Competiția noastră nu are o imagine foarte bună. De asta spun că cine s-a remarcat din competiția noastră (n.r. Superliga) nu a reușit să se impună când a făcut pasul următor”, a precizat Dumitrescu în legătură cu o posibilă subevaluare a jucătorilor români, în contextul în care la EURO 2024 adversarele au fost mult mai puternice.

Cum de multe ori numele părinților este unul greu pentru copii, mai ales dacă se află în același domeniu de activitate cu părinții, realizatorii emisiunii au lansat o întrebare privind multiplele comparații între Ianis Hagi și Gică Hagi, căpitanul ”tricolorilor de aur”.

Întrebat ce îi lipsește lui Ianis Hagi să fie Gică Hagi, Ilie Dumitrescu a precizat că îi lipsește ”explozia” căpitanului.

”Cred că îi lipsește viteza pe care o avea. Viteza și forța pe care le avea Gică Hagi. În rest, este un jucător cu execuție, are personalitate, își asumă. Are foarte multe calități, dar plecarea de pe loc, modul cum se desprindea Gică de adversar, forța explozivă pe care o avea Hagi este foarte greu de egalat. Nu poate Ianis să o ajungă”, a mai spus fostul component al echipei naționale.

Citește și: Gică Hagi, răspuns final pentru FRF: Am decis că nu pot accepta. A fost cu siguranță una din cele mai dificile decizii

Fotbal sau școală

”Este extrem de important să faci și fotbal și școală. Acum nu merge doar cu fotbalul. Trebuie să ai și școală, pentru că școala nu face decât să dezvolte calitățile, iar în fotbal ai nevoie de inteligență. Ai nevoie să știi să iei anumite decizii. În criză de timp și spațiu este nevoie de școală, nu poți doar cu fotbalul. Dar cumva, dacă ai putea după ce mergi la antrenamentul de dimineață, apoi la școală, eu l-aș mai băgat la ceva extra, individualizare la fotbal. Aș transforma copilul acela într-un robot”, a spus Dumitrescu, subliniind necesitatea unei armonii între școală și sport, fiecare dintre ele dezvoltând într-un mod aparte copiii, viitorii adulți.

De altfel, Dumitrescu a spus că nu s-ar fi văzut să facă altceva dacă nu ajungea să facă fotbal. ”Aș fi fost tot fotbalist. Nu aveam cum să nu fiu”, a răspuns Dumitrescu întrebat ce ar fi făcut dacă nu era fotbalist.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel